Η δημιουργία ως σχέση: Εμπειρίες και σκέψεις από τη χορογραφική διαδικασία

Θάλεια Δήτσα

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Ιουλίου
Κέντρο Χορού Ακροποδητί
Ώρα: 18:00 (Δωρεάν)

Μία ομιλία-συζήτηση πάνω στη δημιουργική διαδικασία και τις σχέσεις που αναπτύσσονται εντός αυτής. Η χορογράφος-ερευνήτρια Θάλεια Δήτσα μιλά για τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας ως εμπειρίες, αναλύοντας κριτικά, επικεντρώνοντας στο κομβικό ζήτημα των σχέσεων που αναπτύσσουμε δημιουργώντας. Η ομιλία βασίζεται πάνω στη διπλωματική μεταπτυχιακή της έρευνα με τίτλο 'Creation as Relation. The experiential space-time of choreography making', που εξετάζει το ζήτημα από τη σκοπιά της χορογράφου-δημιουργού που αναλύει τη διαδικασία διαμόρφωσης του έργου, περιλαμβάνοντας όλα τα επίπεδα της δημιουργίας: από την αρχική ιδέα, στην υλοποίηση μέσω της συνεργασίας και το μοίρασμα με το κοινό.
Η σκέψη και η διερώτηση γύρω από τη διαδικασία δημιουργίας και συνεργασίας αποτελούν κεντρικό ενδιαφέρον πρακτικής και θεωρητικής έρευνας για την ομιλήτρια. Φέτος, οδήγησε και συντόνισε συνεργατικά ένα εργαστήριο δημιουργικής διαδικασίας για μουσικούς συνθέτες και χορογράφους, εμπειρία για την οποία θα μιλήσει επίσης.
Στην ομιλία θα αναφερθούμε στη σχεσιακή φύση της δημιουργικής διαδικασίας και πως αυτή αναδύεται σε κάθε στάδιο. Θα εστιάσουμε περισσότερο στο ζήτημα της συνεργασίας και θα αναλύσουμε δυναμικές και εμπειρίες που αναδεικνύονται σε αυτό το κομμάτι.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται και συμμετέχοντες καλλιτέχνες του φεστιβάλ να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από ζητήματα και δυναμικές που αναδύονται δουλεύοντας με άλλους μέσα στη χορογραφική (ή και ευρύτερα τη συνθετική ) διαδικασία.


Θάλεια Δήτσα

Η Θάλεια Δήτσα είναι performer, χορογράφος και δασκάλα κίνησης. Σπούδασε αρχικά Φυσική, έπειτα χορογραφία και κοινωνιολογία.
Έχει εργαστεί ως performer με τη Μαρία Αγγέλου, την ομάδα Συν+εργασία, την Αιμιλία Μπουρίτη, την Αφρ. Βερβενιώτη και τη Sumako Koseki. Έχει χορογραφήσει μικρά χορευτικά έργα (A road to the world, Long Roads, Beyond the movement...) και επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις (Θίασος Ηλία Καρελλά, ομάδα Μαύρο Σκυλί, Θίασος Σαλτιμπάγκοι, Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει, ομάδα Cheek to Cheek). Έχει εργαστεί ως συντονίστρια, εκπαιδεύτρια και καλλιτέχνης σε δράσεις και προγράμματα κοινοτικής τέχνης και καλλιτεχνικής ανάπτυξης- επιμόρφωσης για επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
Διερευνά και εμπνέεται από τις σωματικές πρακτικές (somatics) και το Butoh στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική της πρακτική. Διδάσκει εργαστήρια στην Αθήνα,το Ηράκλειο Κρήτης και σε φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (C.I Crete- Κρήτη, Χίμαιρες- Αθήνα, Ακροποδητί- Σύρος). Από το 2015 συνεργάζεται στενά με τον μουσικό- performer Joe Tornabene στο συντονισμό και διδασκαλία εργαστηρίων για τη σωματοποίηση στη performance. Πρόσφατα σχημάτισε την ομάδα Ma, ένα καλλιτεχνικό σχήμα για την έρευνα και την πρακτική της σωματοποίησης στην performance (embodied art practices) με το οποίο θα παρουσιάσουν ένα έργο σε εξέλιξη στο In Progress Feedback Festival 2018 στον Κινητήρα (31/3- 2/4/2018).
Link για το αγγλικό κείμενο της διατριβής