CHIRORODZIVA/THE SLEEPING POOL

JERAHUNI MOVEMENT FACTORY

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιουλίου & ΤΕΤΑΡΤΗ 19 Ιουλίου
Κέντρο Χορού Ακροποδητί
Ώρα: 21:30

To «Chirorodziva/The Sleeping Pool» είναι μια σόλο χοροθεατρική παράσταση σε χορογραφία του Mclntosh Jerahuni, ενώ η σύλληψή του έργου έχει αφετηρία της τα σπήλαια Chinhoyi της Ζιμπάμπουε.

Η κίνηση έρχεται μέσα από δομημένο αυτοσχεδιασμό, ενώ το σώμα παραμορφώνεται υιοθετώντας μορφές που εναρμονίζονται με το ήδη διαμορφωμένο, συγκεκριμένο περιβάλλον. Οι ηχογραφημένοι ήχοι και ο προφορικός λόγος εντάσσονται ώστε να μεταδώσουν την ατμοσφαιρική ένταση του έργου καθώς και την καλλιτεχνική πρόθεση.

Ακόμα κι ο αέρας γύρω μου έμοιαζε ιερός. Εισέπνευσα βαθιά και ένιωσα τον ιερό και δροσερό αέρα να γεμίζει τα πνευμόνια μου. Ένα ρίγος διέτρεξε τη σπονδυλική μου στήλη και σταύρωσα τα χέρια μου: θα ήταν απολαυστικό και τρομαχτικό συγχρόνως. Απόλαυση και κίνδυνος, η ιδανική συνταγή για μια πραγματική περιπέτεια.

Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν αυτό το περιβάλλον ως βιότοπο. Είναι ένας τόπος συνεπώς που απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό μας, λόγω της ιερότητάς του. Εισερχόμαστε σ’ ένα έδαφος ιερό, σας συμβουλεύω λοιπόν να συμπεριφερθείτε όπως αρμόζει και να μην φωνάζετε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε τα πνεύματα.

Είχα ακούσει ιστορίες για μπαμπουίνους που μιλούν, φίδια με πόδια και ανθρώπους που εξαφανίστηκαν επειδή δεν υπάκουσαν τους κανόνες και γύρισαν πίσω μόνο μετά από συγκεκριμένες τελετουργίες. Ένας τόπος ανείπωτα ωραίος, όπου οι αχτίδες του ήλιου βυθίζονται στη μεγάλη τρύπα, φωτίζοντας το νερό με ένα υπέροχο μπλε χρώμα. Το νερό γαλήνιο και φιλόξενο, μα δεν τολμάς να το πλησιάσεις. Είναι η περίφημη «Chirorodziva», ή «The Sleeping Pool». Είναι η εσωτερική μας αλήθεια, πέρα από τις πεποιθήσεις μας, είναι η κατανόηση της πραγματικής μας ύπαρξης και εμπειρίας.

Σε αυτό το έργο, ο χορογράφος εμπνεύστηκε από την ίδια τη ζωή. Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μέσα από τις ερωτικές μας σχέσεις, ο αγώνας της επιβίωσης, οι λύπες που μας στοιχειώνουν καθημερινά και που δεν μπορούμε να κατονομάσουμε, το προσωπικό ταξίδι του καθενός μέσα στη ζωή.

Όσο περισσότερο επιτρέπουμε στην ψυχή μέσα μας να μιλήσει για την αλήθεια της, τόσο πιο πολύ προσεγγίζουμε και απελευθερώνουμε τη σοφία, που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη ο κόσμος μας.

Χορογραφία/Ερμηνεία/Σκηνοθεσία: Mcintosh Jerahuni
Μουσική σύνθεση: «Shanje» - Thomas Wadharwa, «Lacan Woto Kumu» - Geoffrey Oryema, «Urano» - Mucorf
Φωτογραφίες: Tommy Rustad
Διάρκεια: 30 λεπτά


Mclntosh Jerahuni

Ο Mclntosh Jerahuni γεννήθηκε στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε, στις 16 Ιουλίου του 1988. Στα εφηβικά του χρόνια σπούδασε χορό στο Χαράρε, στη Σχολή «Dance Trust of Zimbabwe». Το 2012, ίδρυσε τη δική του χορευτική ομάδα στη Σιάν της Κίνας. Συνεχίζει να χορεύει και να χορογραφεί μέχρι ο χορός να αλλάξει για πάντα τον κόσμο. Πιστεύει ότι το σώμα μπορεί να εκφράσει τις εσωτερικές αισθήσεις του, μια ιδέα που του κίνησε από την αρχή το ενδιαφέρον. Πρώτη του έμπνευση ήταν οι δύο αδερφοί του, Jimu Makurumbandi και Tendai Makurumbandi, που τους είδε να χορεύουν στη Ζιμπάμπουε όταν εκείνος ήταν δώδεκα ετών. Μετά την αποφοίτηση του εντάχθηκε στην Tumbuka Dance Company, κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού στη Ζιμπάμπουε. Πέρασε 3 χρόνια στο Dance Foundation Course όπου ανακάλυψε την τεράστια δύναμη της κίνησης, την αίσθηση ότι υπήρχε κάτι πέρα από τις λέξεις.
Έχει 3 χρόνια εμπειρίας ως χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος στην Tumbuka Dance Company. Ένας καλλιτέχνης που πέρασε από τον χορό στη χορογραφία, ένας μουσικός που έγινε χορευτής και χορογράφος. Δημιουργεί έργα γεμάτα πνευματικότητα, εσωτερικότητα, αναπαραστάσεις ομαδικών τελετουργιών και κάθαρσης, όπου σμίγουν στοιχεία υποταγής και κυριαρχίας, εγκατάλειψης και φόβου.
Ως ένας μοναχικός άνθρωπος που ωστόσο αγαπά την ομαδική ενέργεια, ο Jerahuni βελτίωσε την τεχνική του και άρχισε να χορεύει επαγγελματικά. Χόρεψε τον βασικό ρόλο στην παραγωγή «Shift» του Brian Geza. Το 2012 έφυγε για να εργαστεί στη Σιάν της Κίνας. Δύο μήνες αργότερα μετακόμισε στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης για ένα μήνα, όπου έδωσε σεμινάρια στο CNCD. Αμέσως μετά μετακόμισε στο Κέιπ Τάουν της Νότια Αφρικής και δούλεψε με παιδιά, με σκοπό την απομάκρυνση τους από τον δρόμο και τα ναρκωτικά. Μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του το 2013 συνεργάστηκε ξανά με την Tumbuka Dance Company υπό την ηγεσία του Snoden Filimoni. Εκτός από τη θέση του ως χορευτής στην Tumbuka, δίδαξε σε προγράμματα που βασίζονται στην κοινότητα όπως στο Zvishamiso Arts και στο Savannah. Το 2012, ίδρυσε το Jerahuni Movement Factory. Κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές παραγωγές του είναι τα έργα: «The Breath of Origins», «Baha’i», «Dakham», «Chirorodziva/The Sleeping Pool». Το χορογραφικό του ύφος βασίζεται κατά πολύ στην οργανική κίνηση. Μεγαλώνοντας στη Ζιμπάμπουε, βίωσε από μικρός το πόσο τα όρια μεταξύ θρησκείας και παράδοσης είναι ρευστά. Πολλά έργα του έχουν ως έναυσμα την πίκρα που του προκαλεί αυτό το βίωμα. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να χορεύει, να τραγουδά και να χορογραφεί επιθυμώντας να αφήσει μια κληρονομιά που θα εμπνεύσει χορευτές αλλά και κάθε είδους καλλιτέχνες.

Η χορογραφία είναι ένας δρόμος. Ο χορός και η κίνηση έχουν μια μυστηριώδη δύναμη που αγαπώ. Νομίζω όμως ότι τελικά δεν επιλέγουμε τίποτα στη ζωή μας, είναι όλα κατά κάποιον τρόπο προκαθορισμένα...