ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΘΟ

Χριστίνα Ζάννη

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Ιουλίου
Πινακοθήκη Κυκλάδων
Ώρα 22:30

Το Χορεύοντας τον Μύθο είναι μία σόλο παράσταση που συνδυάζει τον χορό με την αφήγηση ιστοριών από την ινδουιστική μυθολογία. Μία Vandana (προσευχή), βασισμένη στη μυθολογική παράδοση του Θεού Σίβα, ακολουθείται από δυναμικές και πολύπλοκες ρυθμικές συνθέσεις, που εκτελούνται από τα πέλματα και τα κουδούνια στους αστραγάλους του χορευτή καθώς και το μέρος του καθαρού χορού (nrita), όπου γρήγορες συνθέσεις με στροφές και απότομες παύσεις, προσδίδουν ένα δραματικό στοιχείο στην παράσταση.

Η μουσική ηχογραφήθηκε στο Βαρανάσι της Βόρειας Ινδίας υπό την καθοδήγηση του δασκάλου μου, Παντίτ Ράβι Σάνκαρ Μίσρα.

Χορογραφία: Pandit Ravi Shankar Mishra, Χριστίνα Ζάννη
Μουσική διεύθυνση ηχογράφησης: Pandit Ravi Shankar Mishra
Κοστούμι: Navneet Pandey
Διάρκεια: 30’

Η Χριστίνα Ζάννη, προσεγγίζει τις παραστατικές τέχνες μέσα από μια πολυδιάστατη και ολιστική οπτική. Σπούδασε υποκριτική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή, άρχισε την εκπαίδευσή της ως ακροβάτισσα. Το 2003, άρχισε να εξασκείται στην Ashtanga Yoga, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της Cliff Barber και από τότε αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής της. Μετά την αποφοίτησή της, έχοντας την επιθυμία να ταξιδέψει και να εμβαθύνει στην γιόγκα και τις τέχνες, πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο ταξίδι της στην Ινδία, όπου ασκήθηκε στην Ashtanga γιόγκα και γνώρισε τον νοτιοινδικό χορό Bharatanatyam.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά ως ακροβάτισσα και αποφάσισε να μετακομίσει στην Αργεντινή και να επικεντρωθεί στην ακροβατική εκπαίδευσή. Φοίτησε σε διάφορες σχολές τσίρκου όπου ασκήθηκε στα εναέρια ακροβατικά (σχοινί, πανιά, εναέριο στεφάνι, τραπέζιο) και contortionism. Τελικά, άρχισε να ταξιδεύει καθημερινά στα villas (παραγκουπόλεις, φαβέλες), έξω από το Μπουένος Άιρες για να μάθει κοντά στους τοπικούς καλλιτέχνες του τσίρκου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο Κρήτης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την εταιρία θεαμάτων Magic Happens ως ακροβάτισσα, ηθοποιός, ακροβατική χορογράφος και βοηθός σκηνογράφου. Ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου τσίρκου Libeloulas (με τη Χρύσα Τραϊκοπούλου), με την οποία δίδαξε και έδωσε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Μετά από μερικά χρόνια εργασίας ως ακροβάτισσα, αισθάνθηκε μια βαθιά ανάγκη εξεύρεσης μιας παράδοσης που θα προσδώσει στις παραστατικές τέχνες ένα βαθύ θεμέλιο. Το ερέθισμα ήταν μια παράσταση μιας Ινδής χορεύτριας Kathak στην Αθήνα. Η έντονη συγκίνηση που αναδύθηκε, βλέποντας τον χορό, την οδήγησε να ταξιδέψει στην Ινδία και να αρχίσει την μαθητεία της στο Kathak. Έφτασε στην Ινδία το 2010 και ξεκίνησε την μαθητεία με τον επιφανή χορευτή Kathak και μουσικό, Pandit Ravi Shankar Mishra στο Βαρανάσι. Σπούδασε ακόμα έκφραση και αφηγηματικές τεχνικές (abhinaya) με τον βιρτουόζο του Bharatanatyam, C.K.Balagopal, στο Chennai και ρυθμό για χορευτές (μπολ και τάλας) με τον Αργεντίνο ταμπλίστα, Leo Fernandez. Στο τέλος του 4ου έτους σπουδών, πήρε το δίπλωμά της στο Kathak, από το πανεπιστήμιο του Αλάχαμπαντ. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες από πολλές χώρες, με το σχήμα κλασικής ινδικής μουσικής και το χορού, Shri Saraswati, με το οποίο, έδωσε παραστάσεις στην Ελλάδα και την Αργεντινή.
Παρακινημένη από την ανάγκη να θρέψει και να θεραπεύσει το σώμα και το συναίσθημα, σπούδασε διάφορες μορφές Αγιουρβεδικού μασάζ και βασικές αρχές της Αγιουρβέδα στην Ινδία, καθώς και παραδοσιακό Thai Yoga Massage στην Ταϊλάνδη.
Πρόσφατα μετακόμισε πίσω στην Ελλάδα. Κατοικεί στην Αθήνα, όπου διδάσκει και δίνει παραστάσεις. Ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Ινδία για να μαθητεύσει και να εξασκηθεί κοντά στο δάσκαλό της.