Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα βότανα είναι σημαντικά για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος των χορευτών.

Μαρία Κρινά

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου
Κέντρο Χορού Ακροποδητί
Ώρα: 19:00 - 21:00 (Δωρεάν)

Στη διάλεξη θα μιλήσουμε για τον ρόλο των δημητριακών στη διατήρηση της υγείας του μυοσκελετικού συστήματος καθώς αυτό καταπονείται ιδιαίτερα λόγω της καθημερινής και συχνά εντατικής άσκησης. Τα βότανα και τα δημητριακά μπορούν να είναι πολύτιμοι βοηθοί ακόμη και στην αποκατάσταση τραυματισμών, ειδικά αν συνδυαστούν σωστά. Θα δούμε ακόμη πώς μια ημερήσια δίαιτα βασισμένη στα αναποφλοίωτα δημητριακά και τα βότανα μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της προετοιμασίας για μια παράσταση, ενδυναμώνοντας τα οστά και τους μυς.

Η Μαρία Κρινά γεννήθηκε στην Πάτρα και εργάζεται σαν αρχιμαγείρισσα και υπεύθυνη κουζίνας από το 1998. Είναι ειδικευμένη στην ελληνική κουζίνα και έχει με τα χρόνια αποκτήσει βαθιά γνώση της φιλοσοφίας, των τεχνικών και της ιστορίας της.
Ως συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Δροσερικό» στην Πάτρα, εισήγαγε στην εστίαση της πόλης καινοτομίες όπως την πλήρη αλλαγή του μενού κάθε τρεις μήνες, με πρωτότυπα πιάτα βασισμένα σε συνταγές της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και πιάτα φτιαγμένα αμιγώς με βιολογικές πρώτες ύλες. Έδωσε έμφαση σε πιάτα ξεχασμένα χρησιμοποιώντας υλικά από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρουσίαζε συχνά θεματικά μενού από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο σε συνδυασμό με συναυλίες από την ίδια περιοχή. Από το 2011 εργάζεται σαν υπεύθυνη κουζίνας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στη Σύρο ανέλαβε τον Μάιο του 2013 την κουζίνα της ταβέρνας «Αμπέλα» και εργάστηκε εκεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013.
Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου είχε αναλάβει την κουζίνα του εστιατορίου «MΑΖΙ» στην Ερμούπολη, Σύρου. Το 2015 συνέχισε την συνεργασία της με το εστιατόριο «ΜΑΖΙ» σαν σύμβουλος, εργάστηκε σαν private chef και έκανε τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του μενού του καφέ – μπαρ «Αστέρια» στην Ερμούπολη.
Παράλληλα εργάζεται σαν σύμβουλος εστιατορίων σε θέματα οργάνωσης κουζίνας (εργονομία, διαχείριση πόρων και προσωπικού) και μενού (σύνθεση, σχεδιασμός, κοστολόγηση και διδασκαλία συνταγών ).
Μία από τις βασικές της δραστηριότητες, εκτός από τη δημιουργία και επιμέλεια μενού, είναι τα μαθήματα και σεμινάρια μαγειρικής με βάση την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα. Για τον λόγο αυτό ιδρύει το 2014 το «cooking tales, hands on greek cuisine».
Στα μαθήματα διαπραγματεύεται γενικότερα ζητήματα διατροφής καθώς θεωρεί τη γαστρονομία σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας και τον «πόλεμο» για τον έλεγχο της τροφής ζήτημα που χρειάζεται όλους να μας απασχολεί και να μας οδηγεί σε δράση. Η αλλαγή νοοτροπίας στη διατροφή, καίριο θέμα για την ίδια, είναι κεντρικό ζήτημα στα σεμινάρια της. Από τον Δεκέμβριο του 2014 στα πλαίσια του έργου «προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων στο νομό Κυκλάδων» σε συνεργασία με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, την ΚΟΙΝΣΕΠ Ελίχρυσος και το ΚΕΚ Γεννηματάς Α.Ε υλοποιεί σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων το πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Παραδοσιακή κουζίνα σε χώρους εστίασης» το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες της εστίασης με πρώτο νησί την Τήνο και στη συνέχεια τη Σύρο, τη Νάξο και την Πάρο. Τον Απρίλιο του 2014, πραγματοποίησε στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί το πρώτο της σεμινάριο μαγειρικής στη Σύρο με θέμα «σαλάτες με βότανα και άγρια χόρτα του νησιού» με μεγάλη συμμετοχή.
Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 έχει κάνει 3 παρουσιάσεις της παραδοσιακής κουζίνας του Αιγαίου μαγειρεύοντας παραδοσιακά πιάτα της Σύρου και της Μ. Ασίας στα πλοία Celestyal Olympia και Celestyal Odyssey της Celestyal Cruises.
Τον Μάρτη και τον Απρίλη του 2016 διοργάνωσε στην Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης ένα σεμινάριο με θέμα «Μαγειρικές ιστορίες με δημητριακά, βότανα και μπαχαρικά» που διαπραγματευόταν τους συνδυασμούς δημητριακών, οσπρίων, βοτάνων και μπαχαρικών για την πλήρη απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών.
Το σεμινάριο αυτό με έμφαση στο ενεργειακό φορτίο των τροφών, των σωστών συνδυασμών τους και το μαγείρεμα παραδοσιακών συνταγών με σύγχρονο τρόπο με βάση τα δημητριακά και τα βότανα επαναλήφθηκε τον Νοέμβρη του 2016 για 5 μήνες μέχρι τον Μάρτη του ίδιου χρόνου.

Μαρία Κρινά
Γαστρονόμος – Μαγείρισσα
Σύμβουλος εστιατορίων
Τηλ 6940 108 628
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
cooking-tales.com