Manual Solos

Ίρις Καραγιάν

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Ιουλίου
Κέντρο Χορού Ακροποδητί
Ώρα: 21:30

Το Manual Solos επαναδιαπραγματεύεται δύο ιστορικά έργα σόλο: το Wall-Floor Positions (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Bruce Nauman και το Water Motor (1979) της χορογράφου Trisha Brown. Στόχο έχει να ξανασκεφτεί ενεργά αυτά τα έργα και να συνδιαλλαγεί μαζί τους. Η ερευνητική διαδικασία οδηγεί σε μια εκ νέου άρθρωση της ιδέας που εκφράζει η λογική σύνθεσης των αρχικών έργων.

Το έργο δημιουργεί μια χορογραφική παρτιτούρα και καλεί διαφορετικούς ερμηνευτές να την ενεργοποιήσουν με άξονα την προσωπική τους ερμηνεία και διαπραγμάτευση του score. Η βιντεοσκοπημένη καταγραφή των έργων, προσβάσιμη στο διαδίκτυο, είναι τα υλικά που μελέτησε και ενεργοποιεί η Αμαλία Κοσμά. Αναδημιουργεί και παραφράζει υλικά του παρελθόντος, προτείνοντας μια ξεχωριστή ερμηνεία σε χρόνο και περιβάλλον σύγχρονο. Μια σειρά από εγχειρίδια οδηγιών δημιουργούν την ηχητική σύνθεση του έργου.

Η σύνθεση και συνύπαρξη των υλικών του έργου -εικόνα, κίνηση, ήχος και φως- που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και εποχές, επιτρέπει και κινητοποιεί ερμηνείες σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της λειτουργίας του νοήματος που προκύπτει από τις εικόνες στον χώρο και τον χρόνο.


Λίγα λόγια για τα έργα

Στο Wall-Floor Positions, το σώμα του Nauman αλλάζει θέσεις σε σχέση με τον τοίχο και το πάτωμα, μένοντας ακίνητος για 45 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό πριν από την κάθε επόμενη κίνηση. Το έργο διαρκεί μία ώρα, όσο του επέτρεπε η βιντεοκασέτα να καταγράψει. To στοιχείο της επανάληψης, η εμμονή στη δομή και η δράση ως διαδικασία, δημιουργούν την εντύπωση ότι το σώμα γεμίζει τον χώρο και κατακτά τον χρόνο. Η λογική του Water Motor, της Trisha Brown, καθιερώνει τη χορογραφική πρακτική που βασίζεται στην έρευνα και την εναλλαγή μεταξύ αυθόρμητης και χορογραφημένης κίνησης. Ο χορός της Brown και η απόλαυση για τη χορευτική κίνηση (jouissance), γίνεται το καλλιτεχνικό κίνητρο και ταυτόχρονα το χορογραφικό μοτίβο.


Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα-χορογραφία: Ίρις Καραγιάν
Μουσική-κείμενο: Ilan Manouach
Φώτα: Ελισάβετ Μωράκη
Επιμέλεια χώρου: Γιώργος Μαραζιώτης
Βοηθός χορογράφου: Έλενα Νοβάκοβιτς
Διάρκεια: 40’

Ερμηνεία: Αμαλία Κοσμά

Φωνή: Ian Watts

Παραγωγή: ομάδα χορού ΖΗΤΑ

Πρεμιέρα: Θέατρο ΠΟΡΤΑ, Αθήνα, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2017


Ίρις Καραγιάν

Η Ίρις Καραγιάν είναι χορεύτρια και χορογράφος. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών και του Πολιτισμού στο Goldsmith’s College του Λονδίνου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό: The Forest (2003), Self portrait (2005), Domestic animals (2008), A time to mourn (2009), Leg acy (2010), Crack (2010), Mothers (2012), Tracing (2014) και Alaska (2016). Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakowa στο New Europe Festival. Το έργο Mothers επελέγη από το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves το 2013 και από το δίκτυο Dancenet Sweden το 2014 ενώ έχει παρουσιαστεί σε διάφορα Φεστιβάλ της Ευρώπης: International Festival Sarajevo, Sarajevo Winter 2014, Le Phénix, Scène Nationale Valenciennes, Festival Next, 2014 κ.α.
Το Alaska (2016), παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Dansfabrik, Festival de Brest στη Γαλλία.
Το πρόσφατο έργο της με τίτλο Moving parts (MIR festival 2016) είναι το έναυσμα και η εκκίνηση των Manual Solos (Θέατρο Πόρτα, 2017).
Συνεργάζεται με καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών, είναι μέλος του Συνδέσμου Χορού και συμπράττει στο CCP. Διδάσκει xορογραφία στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και πραγματοποιεί το εργαστήρι κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, Χορός χωρίς διακρίσεις, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
www.iriskarayan.com
https://www.facebook.com/zitadancecompany/

Αμαλία Κοσμά

Η Αμαλία Κοσμά είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού. Είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Άννα Πέτροβα και αριστούχος απόφοιτος της Κ.Σ.Ο.Τ. (Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης). Σπούδασε επίσης χορό στο Folkwang Hochschule (Essen, Γερμανία) και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ίρις Καραγιάν κ.ά. και με σκηνοθέτες όπως οι Θωμάς Μοσχόπουλος, Σωτήρης Χατζάκης, Ευρυπίδης Λασκαρίδης και Θάνος Παπακωνσταντίνου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κ.Σ.Ο.Τ από το 2011.