* Η διάλεξη δεν θα πραγματοποιηθεί *

Inclusive Dance Lecture

Βαλασία Συμεωνίδου

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Ιουλίου
Κέντρο Χορού Ακροποδητί
Ώρα: 19:00 - 21:00 (Δωρεάν)

Η διάλεξη είναι αποτέλεσμα της έρευνας και των εργαστηρίων χορού για μεικτές ομάδες ατόμων με και χωρίς αναπηρία που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού πρότζεκτ «Syn: inclusive dance training».

Η διάλεξη πραγματεύεται τη σχέση «σώμα-κίνηση» μέσα από τις ιδιότητες του χώρου και με έμφαση στην κινητική αναπηρία. Είναι η γεωμετρία του σώματος αυτή που καθορίζει το σώμα που χορεύει;

Η διάλεξη αποτελεί μια προσέγγιση της σύζευξης του αρχιτεκτονικού χώρου με τον φανταστικό στην οπτικοποίηση της ανθρώπινης κίνησης και τον ρόλο της στην επαναφορά της κινητικής μνήμης, στην αυτοματοποίηση των κινήσεων ή ακόμα και στη δημιουργία κινητικών αναμνήσεων. Μέσα από παραδείγματα θα παρουσιαστεί η χρήση της αρχιτεκτονικής για τον σχεδιασμό κινησιολογικών προτάσεων που δεν αντιστοιχούν σε κινησιολογικές φόρμες για την ανάδειξη της δεξιοτεχνίας, ούτε προσφέρονται ως «ειδικές» αλλά αφορούν το κάθε σώμα ανεξάρτητα από το σχήμα και την όποια ικανότητα του .Οι προτάσεις αυτές αποβλέπουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της τέχνης του χορού.


Η Βαλασία Συμεωνίδου είναι χορογράφος, και δασκάλα κίνησης και χορού. Έχοντας αποφοιτήσει ως Μηχανολόγος Μηχανικός από το Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας, σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής τέχνης Αθηνών από όπου και τιμήθηκε με την υποτροφία του Ιδρύματος Υποτροφιών Κούλα Πράτσικα και εξειδικεύτηκε στη χορογραφία στο Artez Institute of Arts, στο Arnhem της Ολλανδίας (Master of choreography and Theater practices). Η μεταπτυχιακή της έρευνα αφορούσε τη σχέση χώρου και σώματος στη χορογραφική διαδικασία και γραφή. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας παρουσίασε την παράσταση ‹‹Be-opticon›› στην Ακαδημία Θεάτρου του Βερολίνου (Ernst Busch Academy of Dramatic Arts), ενώ επίσης συμμετείχε με ένα άρθρο της στο βιβλίο για το χορό και τις καλλιτεχνικές πρακτικές ‹‹Ιinventing Futures›› (thinking and doing artistic research). H διδασκαλία και το χορογραφικό της έργο ενσωματώνει και χρησιμοποιεί στοιχεία από τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Hellenic Dance Company, τον Κυριάκο Χατζηιωάννου, την Eva Karzag καθώς και τους Erik Kaiel και Julian Barnett ως σύμβουλος κίνησης. Το 2011 συνεργάστηκε ως guest choreographer με το Κέντρο χορού Dansateliers στο Rotterdam της Ολλανδίας. Διδάσκει κίνηση σε παιδιά στη σχολή «Ίρις» του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω στην κίνηση για άτομα με αναπηρία και ερευνά την τέχνη του χορού ως μέσο ενθάρρυνσης και κοινωνικής συμμετοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, καθοδηγεί εργαστήρια για άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Βερολίνο.