Το Θωρηκτό
Βασισμένο σε ένα απόσπασμα από τη Μεθυσμένη πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή

Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου
Πινακοθήκη Κυκλάδων
Ώρα 22:30

Δεν έβρισκαν να πούνε τίποτα

Η ιστορία του Θωρηκτού βασίζεται σε ένα μικρό επεισόδιο από το μυθιστόρημα Μεθυσμένη Πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή. Ένας Γυμνασιάρχης και μια καθηγήτρια Γαλλικών που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, τρώνε μαζί βραδινό. Συζητάνε, προσπαθούν να μιλήσουν για τα αισθήματά τους και τελικά μια αδέξια ερωτική εξομολόγηση θα προκαλέσει μια ακόμη πιο αδέξια αντίδραση.
Στην παράσταση δύο ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αφηγηθούν τα λόγια αλλά και τις σκέψεις των ηρώων αναδημιουργώντας με χιούμορ την αμήχανη σχέση δύο πολύ μοναχικών ανθρώπων. Σε ένα περιορισμένο κόσμο γεμάτο με βιβλία, μικροαντικείμενα, μαγειρικά σκεύη και πιάτα με φαγητό, εισβάλλουν παλιά τραγούδια που διακόπτουν τη ροή της δράσης και μεταφέρουν τους ήρωες στον χώρο της φαντασίας. Όλα αυτά δημιουργούν μια παράδοξη σκηνική σύνθεση, η οποία στο τέλος σβήνει για να δώσει τη θέση της στη σιωπή. Τίποτα σημαντικό δεν έγινε, αλλά όλα όσα ακούστηκαν ή εννοήθηκαν αφήνουν τον δικό τους απόηχο.

Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς
Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος
Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτισμοί, Φωτογραφίες: Σωτήρης Βασιλείου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Αγοράκη
Διάρκεια: 50’

Συμπαραγωγή με το BiosΑσπασία-Μαρία Αλεξίου


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «ΕΜΠΡΟΣ – Θέατρο Εργαστήριο» και του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μιου Αθηνών. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Χρήστο Στέργιογλου, Αργυρώ Χιώτη, Στέφανο Ντρέκο, Μαγδαληνή Σαββίδου. Ως βοηθός σκηνοθέτη έχει δουλέψει με τους: Χάρη Φραγκούλη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Γιάννη Χουβαρδά, Έφη Θεοδώρου, Andrew Quick, Dimiter Gotscheff, Κώστα Γάκη. Έχει δουλέψει ως συνεργάτις στη δραματουργία με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη και τη Νατάσα Παπανδρέου. Συμμετείχε από κοινού με τον Βασίλη Βηλαρά και τη Μαρία Θρασυβουλίδη στη σύνθεση, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία της παράστασης Εθνικαί Εορταί. Μαζί με τον Βασίλη Βηλαρά σκηνοθέτησαν και παίζουν στο Θωρηκτό.


Βασίλης Βηλαράς

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Απόφοιτος της δραματικής σχολής «Αρχή – Νέλλη Καρρά». Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει συνεργαστεί με τον Θάνο Παπακωνσταντίνου, τη Βίκυ Γεωργιάδου, τον Κωνσταντίνο Ντέλλα, την Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή, κ.α. Έχει σκηνοθετήσει από κοινού με την Ασπασία-Μαρία Αλεξίου τις παραστάσεις Εθνικαί Εορταί και Το Θωρηκτό. Από το 2010 συνεργάζεται με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος. Παράλληλα αξιοποιεί τις σπουδές του ως κοινωνικός λειτουργός διδάσκοντας θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες.