WAKE
СоюЗ / Ομάδα Χορού Soyuz

Τρίτη 12/7
Κέντρο Χορού Ακροποδητί
Ώρα: 22:30

Οι θεατές αφήνουν τα αποτυπώματά τους στον χάρτη του κόσμου.
Ένας χορός συμβαίνει, πάνω στα ίχνη των θεατών.

…στο βάθος, σακάτηδες χωρίς χέρια παίζαν την τύχη μου στα χαρτιά, ο Ιησούς των μεθυσμένων περνούσε το βράδυ μες στα θαμπά φανάρια, κι έπαιρνα από πίσω το φονιά σκουπίζοντας τα ίχνη του πάνω στο χιόνι, γιατί τώρα ήξερα.

(Τ. Λειβαδίτης, Αλκοολισμός, από τη συλλογή «Νυχτερινός Επισκέπτης»)

Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη
Ερμηνεία και συνδημιουργία υλικού: Στέλλα Σπύρου ** λόγω ασθενείας, θα χορέψει η Λουκιανή Παπαδάκη**
Βοηθός σκηνοθεσίας: Ειρήνη Γκότση
Μουσική – ηχητικό τοπίο: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνογραφία - Χάρτης: Δημήτρης Νασιάκος
Επιμέλεια χάρτη για την παράσταση στο Dance Fest Akropoditi: Νίκος Καραγιάννης
Ενδυματολογία- Κουστούμι: Βασιλική Σύρμα
Φωτιστικός σχεδιασμός: Παύλος Μαυρίδης
Ευχαριστούμε θερμα τους Στεριανή Τσιντζιλώνη και Ευγενία Τζιρτζιλάκη

Διάρκεια: 22 λεπτά

Trailer: https://vimeo.com/174147003

Πρόκειται για μια διαδραστική performance.
Στην έναρξη της παράστασης, βρίσκεται στο έδαφος ένας χάρτης διαστάσεων 8Χ8, ένας χάρτης του πλανήτη μας με κομμάτια από την Χάρτα του Ρήγα. Οι θεατές ακούν για περίπου 10 λεπτά ηχητικό υλικό το οποίο σχετίζεται με γεγονότα διεθνή της τελευταίας 10ετίας που εκφράζουν την επανα - χαρτογράφηση που συμβαίνει στον πλανήτη - με πολέμους, μεταναστεύσεις, μαζικές μετακομίσεις κόσμου από τις πόλεις στην επαρχία λόγω κρίσης, αύξησης αστέγων αλλά και περιβαλλοντολογικών φαινομένων όπου μεταβάλλεται η χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη. Όσο ακούει αυτό το ηχητικό σύνολο ειδήσεων με αυτή τη θεματική, ο θεατής μπορεί να πάρει μελάνι που βρίσκεται στο πλάι του Χάρτη και με το μελάνι αυτό να γεμίσει με ό,τι ίχνη θέλει τον χάρτη.
Στη συνέχεια η χορεύτρια βγαίνει στη σκηνή και χορεύει σε σχέση με τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θεατές.


ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΠΥΡΟΥ

Η Στέλλα Σπύρου γεννήθηκε το 1984 στο Πω της Γαλλίας. Στα πέντε της χρόνια, έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα είχε την πρώτη επαφή της με τον χορό και συγκεκριμένα με το κλασικό μπαλέτο, μια διαδρομή που συνεχίστηκε μέχρι τα είκοσι δύο της χρόνια όπου απέκτησε το δίπλωμα κλασσικού μπαλέτου του I.S.T.D (Intermediate). Το 2006 γνώρισε την Capoeira στην Πάτρα και έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονης Capoeira “Cordão de Ouro”. Το 2009 αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα και για τα επόμενα χρόνια αφοσιώθηκε στην Capoeira όπως και σε άλλες εκφάνσεις της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας, τον αφρικάνικο χορό και την σάμπα. Το 2011 έγινε δεκτή στο διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Βιουλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp, στην πόλη Campinas στη Βραζιλία. Παράλληλα με την έρευνα πάνω σε κατασκευή βιουλικών για προσθέσεις ισχίων, φοίτησε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου. To 2012, στην πόλη Guaratinguetá απέσπασε τον τίτλο διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira), ενώ το 2013 εντάχθηκε στην ομάδα παραδοσιακής Capoeira Angola, “Ngolo Ia Muanda”, υπό την καθοδήγηση του Contra Mestre Marcelo Finco. Το 2010 και 2011 συνεργάστηκε με τα ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα ΕΔΡΑ, παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά ευπαθών ομάδων και μη, ηλικίας 5-12 ετών, ενώ έχει διδάξει σε ενήλικες και παιδιά σε Βραζιλία και Ελλάδα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Capoeira με τους Mestres Poncianinho, Cabello, Claudio Angoleiro, Boca Rica, Plínio Ferreira, Ferradura, Marrom, T.Brandão, Ananias Ferreira, Moraes, Acordeon, Cobra Mansa, Pernalonga κ.ά., αφρικάνικου χορού με τους Luciane Ramos, Janette Santiago, Irineu Nogueira, Solange Ferreira και το σεμινάριο «Δραματουργία των Ορισάς» με τον Augusto Omolú. Το 2015 παρακολούθησε το ετήσιο σεμινάριο χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού “Απόπειρες Χορογραφίας” με την Πατρίσια Απέργη και οργάνωση της Dance Unitiva.

Έχει συμμετάσχει στην παράσταση capoeira “Arte Capoeira” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας CDO Campinas στην πόλη Campinas και στην παράσταση “O Cordel” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας “Barracão da Vigário” στην πόλη Guaratinguetá. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην παράσταση χοροθεάτρου “As Troianas” χορογραφία και σκηνοθεσία Grácia Navarro και Marcelo Mazzaratto ενώ στην Ελλάδα το 2015 συμμετείχε στο Arc for Dance Festival ως χορεύτρια στα έργα “Egotrip” (χορογραφία Μυρτούς Δελημιχάλη), «Οι γυναίκες του Κουρμπέ» (χορογραφία Βίκυς Σπάχου), “Vortex” (χορογραφία Μαριάννας Βαρβιάνη) και ως χορογράφος με το work in progress δεκάλεπτο “óMNIRA” στα πλαίσια του σεμιναρίου της Π. Απέργη και αργότερα, τον Μάρτιο του 2016 παρουσίασε την 30λεπτη εκδοχή του στο Σύγχρονο Θέατρο. Συνεργάστηκε με την ομάδα “Soyuz” της Όλγας Σπυράκη, χορεύοντας στην παράσταση «Ο,τι απομένει», με την ομάδα “Yelp Dance Co.”, «Σκυτάλη», συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης χορού σε σχολεία. Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικάνικων κρουστών.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, διδάσκει στο Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) Capoeira για παιδιά και αφροβραζιλιάνικο σύγχρονο (Moving West) για ενήλικες, ενώ παραδίδει και ιδιαίτερα μαθήματα πορτογαλικών.ΟΛΓΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

Απόφοιτος του BA Dance in performance - Roehampton University (με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο), της επαγγελματικής σχολής χορού Ραλλού Μάνου, της Δραματικής Σχολής Γ. Θεοδοσιάδη. Παρακολούθησε το προπαρασκευαστικό έτος μαθημάτων της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) το 2005-2006.

Έχει συνεργαστεί ως performer μεταξύ άλλων και με τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, το θίασο Στοά, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Yelp Dance Company/χορογράφο Μαριέλα Νέστορα, το Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας και την Athens Biennale 2011, την Ana Sanchez Colberg και την Theatre en Corps Dance Company, τη Βίκυ Σπανοβαγγέλη και την NAUD dance company, τον Nigel Charnocκ, και ως χορογράφος στο θέατρο με τη Square Theater Company, το Ίδρυμα Κακογιάννης, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την ομάδα Αντίχειρας – σκηνοθέτη Θαλασσιά Αντωνοπούλου, με τον μουσικό Ανάργυρο Δενιόζο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, τον συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή (όπερα για παιδιά), με την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Τσιπινάκης Πατρών, με τον Michael Seibel (opera), και τους Παναγιώτη Φαφούτη και Μίλτο Νίκα.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 επιλέχθηκε και συμμετείχε ως χορεύτρια, στο DV8 company Research workshop “Connecting Meaning to Movement”, led by Loyd Newson. Το καλοκαίρι του 2015 επιλέχθηκε και παρακολούθησε με επιτυχία το 2 weeks intensive workshop on Flying Low and Passing Through by David Zambrano,και τον πρώτο κύκλο του Διεθνούς εργαστηρίου του θεάτρου Άττις με τίτλο «Η μέθοδος του Θ Τερζόπουλου». Είναι συν-δημιουργός της ομάδας “Co|-o3” (Soyuz -Σογιούζ/ ένωση), με συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, στο CAMP P31 festival 2014, στο θέατρο BETON7 2014, In Progress Feedback Kinitiras Festival 2016, Akropoditi Dance Festival 2016, και παραστάσεις στο θέατρο Τζένη Καρέζη 2016, Ίδρυμα Κακογιάννης – κεντρική σκηνή 2014. Η ομάδα δημιουργεί και ερευνά με τη στήριξη του Κέντρου μελέτης και έρευνας χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν. Διοργάνωσε μαζί με τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα το Dance Act One Festival, στην Πάτρα, στο θέατρο Act με την συμμετοχή χορογράφων από Αθήνα (Άρτεμις Λαμπίρη, Μαριέλα Νέστορα, Αναστασία Μπρουζιώτη, Φένια Αποστόλου και άλλοι).

Πέρυσι ξεκίνησε την συνεργασία της με το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, όπου δίδαξε κίνηση στο Θεατρικό Σχολείο του ΔΗΠΕΘΕ, και φέτος διδάσκει κίνηση για λυρικούς τραγουδιστές στο Opera Studio. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό για παιδιά και ενήλικες, από το 2008 ως και σήμερα, στις σχολές χορού: του Ιάσωνα Μιχαηλίδη, Seresta Dance Company της Χριστίνας Μπέσκου, Artistic Studio Oriental Expression, Dancarte Πάτρας, και στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, όπου συνεχίζει να διδάσκει μέχρι και σήμερα. Διδάσκει παράλληλα εθελοντικά χορό, από το 2010, στον Φορέα για παιδιά μεταναστών ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ, με έδρα τον Κεραμεικό.


ΛΟΥΚΙΑΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η Λουκιανή Παπαδάκη γεννήθηκε στην Κρήτη το 1988. Έχει αποφοιτήσει από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) το 2011 καθώς και από το Epsedance, Professional High School Teaching of Dance το 2007 στο Montpellier της Γαλλίας (Diplome d’Eat, contemporary technique). Έχει τέλος αποφοιτήσει από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον Φεβρουάριο του 2015 αποτέλεσε μέλος του χοροθεάτρου ΚΘΒΕ με τη συμμετοχή της στην παράσταση «ΤΑΝ» που παρουσιάστηκε 8-20 Μαΐου 2015 στο Βασιλικό Θέατρο-ΚΘΒΕ. Τον Απρίλη του 2015 μαζί με 3 ακόμα χορευτές (Έντι Λάμε, Δάφνη Στεφάνου και Μίνα Ανανιάδου) και 4 μουσικούς (Eventless Plot) παρουσιάζουν το Time I Tone Project (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Les Yper Yper).
Από το 2014 εργάζεται πάνω σε μία σειρά σόλο performances με σημείο αναφοράς τον μύθο της Σύριγξ. To 2014 παρουσιάζει το σόλο “PANic” στο Solo-Tanz-Theater-Festival of Stuttgart με συμμετοχή ως χορογράφος και χορεύτρια και στην περιοδεία Germany tour 2014 (Stuttgart, Hiedelberg, Augsburg, Lindau, Regensburg, Karlsruhe, Munich). Τον Ιούνη του 2015 παρουσιάζει το σόλο “Syrinx” στο International Solo Dance Festival of Gdansk, Poland και στο AVDP festival of Athens. Έχει επιλεγεί και συμμετάσχει στα project “RIVE-Rivers of Europe” by Zivko Jeliazkov, Warsaw, 2013 καθώς και στο project “Fragile-mapping bodies” by Cosmin Manolescu, Buchurest, 2014.
Έχει συνεργαστεί με την ομάδα χορού Soyuz ως χορεύτρια και συν-χορογράφος παρουσιάζοντας την in progress έρευνα «Τυφλός – περί πουλιών και άλλων ζώων» βασισμένη στο διήγημα Τυφλός του Μπρεχτ και στο έργο του Saramago Cain (C.A.M.P. page 31 Festival και 13ο Φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων). Έχει συνεργαστεί με την Whitestage Theater Company, ως περφόρμερ και βοηθός κίνησης, στο έργο “Expiation Ceremony” που υλοποιήθηκε στο Βυρσοδεψείο το 2014, το Αμφίδρομο χορoθέατρο dance co., στο έργο “Mindgame”, της Έλενας Χριστοδουλίδου, στην Κύπρο (2013) και με την ομάδα χοροθεάτρου Δαγίπολις σε παραστάσεις που έχουν υλοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (“Biomechanics, Humaterra”). Από το 2011 έως σήμερα έχει συμμετοχή σε διάφορες δράσεις και φεστιβάλ όπως (12/2015) στη δράση “Σωσίβια” με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πρόσφυγες, (10/2015) φεστιβάλ Χίμαιρες “Find me” ένα ντουέτο σε συνεργασία με τον Έντι Λάμε, (02/2014) την “Promenade” στα πλαίσια του Athens Video Dance Festival, (05/2013) στο “To be to do, to do to be” φεστιβάλ Αθήνας, (11/2012) στο φεστιβάλ Page 31 “The living theater”σε χορογραφία της Ίρις Κάραγιαν, (12/2011) στη Μπιεννάλε Αθήνας με τη “Διαρροή” σε επιμέλεια της Ανδρονίκης Μαραθάκη κ.α. Το διάστημα αυτό συνεργάζεται με το θέατρο Badminton και τον Θ. Μουμουλίδη για την παραγωγή «Ταξίδι στο σταυρό του Νότου». Έχει τέλος συνεργαστεί ως χορεύτρια με το ΚΘΒΕ και τη χορογράφο Σοφία Σπυράτου “Cherchez la Famme” για παραστάσεις που υλοποιήθηκαν στην Μονή Λαζαριστών (2014-15). Toν Οκτώβρη του 2015 συμμετείχε στην παράσταση “Carmen” του Michal Znaniecki (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).

 


Εισιτήριο:

7€ Κανονικό
5€ Συμμετέχοντες των Εργαστηρίων / Μαθητικό / Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ ΑμεΑ

**Για να παρακολουθήσετε και την παράσταση «Trajectory: A Tragedy of a Victory» το ίδιο βράδυ, το ενιαίο εισιτήριο είναι 10€ και 7€ αντίστοιχα.