air

AIR

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, στις 22:00

Σύνθεση: Αλέξης Πορφυριάδης
Ερμηνεία: Βιτόρια Κωτσάλου, Βασιλική Τσαγκάρη-Χρυσανθακοπούλου


Στόχος της λεκτικής σύνθεσης Air (2011) είναι η παρατήρηση της κίνησης ως μουσική ή με άλλα λόγια το να "ακούσει" κανείς την ίδια την κίνηση. Γι' αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε είδους μουσικής (ζωντανής ή ηχογραφημένης) στη διάρκεια της εκτέλεσης. Το έργο βασίζεται στην παρτιτούρα του Αλέξη Πορφυριάδη, η οποία αποτελείται από 34 οδηγίες για κίνηση χωρίς συγκεκριμένη δομή. Οι εκτελεστές οργανώνουν τη δική τους εκδοχή της σύνθεσης, χρησιμοποιώντας όποιες από τις οδηγίες θέλουν και με όποια σειρά θέλουν χωρίς τη βοήθεια ή την καθοδήγηση τρίτου προσώπου (συνθέτη, χορογράφου, σκηνοθέτη κτλ).

Αλέξης Πορφυριάδης
http://www.alexisporfiriadis.blogspot.gr/
Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης και αυτοσχεδιαστής. Σπούδασε πιάνο και μουσικά θεωρητικά (τάξη: Κ.Σιέμπη) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και κατόπιν σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία (ΜΑ, Postgraduate) με τους Gerd Kühr, Beat Furrer και Mathias Spahlinger. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σύνθεσης από συνθέτες όπως οι Erich Urbanner, George Aperghis, Enno Pope, Manos Tsangaris. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα της σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Bath-Spa/Ηνωμένο Βασίλειο με υπεύθυνο καθηγητή τον James Saunders.
Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στα φεστιβάλ: Festival „Molinar del Segura“ Alicante/ Ισπανία 2006, Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκη 2006, a musical minimum festival the Wulf, Los Angeles/ΗΠΑ 2010, SITE Festival Stroud/Ηνωμένο Βασίλειο 2012, ISCM World Music Days 2013 Kosice/Σλοβακία καθώς και σε μεμονωμένες συναυλίες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ασχολείται πρακτικά και θεωρητικά με την πειραματική μουσική και με την ένταξη του αυτοσχεδιασμού στην έντεχνη μουσική σύνθεση. Από το 2008 χρησιμοποιεί κυρίως λεκτική και γραφική σημειογραφία για τις συνθέσεις του και προωθεί τον αυτοσχεδιασμό και τις διευρυμένες σημειογραφικές τεχνικές μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και σεμινάρια.
Ως αυτοσχεδιαστής έχει συνεργαστεί με μουσικούς, χορευτές και εικαστικούς παρουσιάζοντας παραστάσεις στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Σερβία. Είναι συνιδρυτής της ομάδας αυτοσχεδιασμού 6daEXIt Improvisation Ensemble (https://6daexit.wordpress.com/) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και του Music Is Network (http://musicisnetwork.blogspot.gr/) με έδρα την Αθήνα.

Η Βιτόρια Κωτσάλου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading Αγγλίας και από τότε έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη, μελέτη και εμπειρία ως χορεύτρια. Aπό το 2004 συμμετέχει σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου, χορού και θεάτρου και παρουσιάζει δικά της μικρού μήκους σόλο κομμάτια. Τον Αύγουστο του 2012 οργάνωσε και διηύθυνε το Μικρό Φεστιβάλ Χορού στο νησί της Ύδρας. Και το 2013 συνεργάστηκε με τον Μ. Κλίεν για το πρόγραμμα R.I.C.E. στην Ύδρα. Με τον Μ. Κλίεν επίσης συνεργάστηκε ως υπεύθυνη παραγωγής για το έργο Parliament στο Μουσείο Μπενάκη, και ως χορεύτρια στο έργο Jerusalem που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το έργο της είναι αφιερωμένο στο χορό και στη συνείδηση του χορού, στην έρευνα και εμπειρία, ατομικά και κοινωνικά, ώστε να αναπτύσσονται απαραίτητες αλλαγές, για την κατασκευή ή το σπάσιμο οδών, προκειμένου ο χορός να βιώνεται, να μετατρέπεται, να μεταδίδεται. Η δουλειά της εστιάζει στην παρατήρηση και διεύρυνση της πληροφορίας που υπάρχει μέσα στο σώμα και στο πώς η έκφρασή της συνομιλεί με την τεχνική για να μπορέσει να υπάρξει.

Η Βασιλική Τσαγκάρη-Χρυσανθακοπούλου σπούδασε παιδαγωγικά στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Αθηνών και χορό στο Dartington College of Arts στην Αγγλία.
Έχει μελετήσει εντατικά τεχνικές αυτοσχεδιασμού, τεχνικές Release (Skinner Releasing Technique, Mary Fulkerson's Imegery release), πολεμικές τέχνες (Aikido, Tai-Chi), τεχνική Alexander και σωματικό θέατρο (θέατρο Odin).
Aπό το 2004 παρουσιάζει δικές της δουλειές και συνεργάζεται με χορευτές, χορογράφους, μουσικούς και εικαστικούς, δημιουργώντας και συμμετέχοντας σε παραστάσεις και άλλα χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, στην Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αγγλία.
Αυτό τον καιρό είναι μέλος των ομάδων Κύμα και now is now collective (ομάδα στιγμιαίας σύνθεσης από μουσικούς και χορευτές).
Η δουλειά της επικεντρώνεται στην ευαισθησία και την αισθαντικότητα στην κίνηση καθώς και τη μεταμόρφωση στοιχείων της καθημερινότητας σε ζωντανή, κινούμενη ποίηση. Το βίωμα του σώματος που ενώ κινείται, αρθρώνεται, μοιράζεται, γίνεται δημόσια δήλωση.

Είσοδος ελεύθερη
*Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.*