proseyxi2

Αγγελική Σιγούρου - Αλέξης Πορφυριάδης

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, στις 21:15

Περφόρμανς βασισμένη σε κείμενα από το ανέκδοτο βιβλίο «Προσευχή» της Αγγελικής Σιγούρου.

Κείμενα: Αγγελική Σιγούρου
Μουσική: Αλέξης Πορφυριάδης

Συμμετέχουν:
Αντιγόνη Χούνδρη (κίνηση)
Βιβή Σκλιά (κίνηση)
Φοίβος Πετρόπουλος (κίνηση)
Νίκος Παναγιωτάκης (Ηλεκτρική κιθάρα)
Αλέξης Πορφυριάδης (Πιάνο)

 

alexis

Αλέξης Πορφυριάδης
http://www.alexisporfiriadis.blogspot.gr/
Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης και αυτοσχεδιαστής. Σπούδασε πιάνο και μουσικά θεωρητικά (τάξη: Κ.Σιέμπη) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και κατόπιν σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία (ΜΑ, Postgraduate) με τους Gerd Kühr, Beat Furrer και Mathias Spahlinger. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σύνθεσης από συνθέτες όπως οι Erich Urbanner, George Aperghis, Enno Pope, Manos Tsangaris. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα της σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Bath-Spa/Ηνωμένο Βασίλειο με υπεύθυνο καθηγητή τον James Saunders.
Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στα φεστιβάλ: Festival „Molinar del Segura“ Alicante/ Ισπανία 2006, Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκη 2006, a musical minimum festival the Wulf, Los Angeles/ΗΠΑ 2010, SITE Festival Stroud/Ηνωμένο Βασίλειο 2012, ISCM World Music Days 2013 Kosice/Σλοβακία καθώς και σε μεμονωμένες συναυλίες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ασχολείται πρακτικά και θεωρητικά με την πειραματική μουσική και με την ένταξη του αυτοσχεδιασμού στην έντεχνη μουσική σύνθεση. Από το 2008 χρησιμοποιεί κυρίως λεκτική και γραφική σημειογραφία για τις συνθέσεις του και προωθεί τον αυτοσχεδιασμό και τις διευρυμένες σημειογραφικές τεχνικές μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και σεμινάρια.
Ως αυτοσχεδιαστής έχει συνεργαστεί με μουσικούς, χορευτές και εικαστικούς παρουσιάζοντας παραστάσεις στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Σερβία. Είναι συνιδρυτής της ομάδας αυτοσχεδιασμού 6daEXIt Improvisation Ensemble (https://6daexit.wordpress.com/) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και του Music Is Network (http://musicisnetwork.blogspot.gr/) με έδρα την Αθήνα.

 

panagiotakis

Νίκος Παναγιωτάκης
http://www.nikospanagiotakis.com/
Γεννήθηκε το 1963. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική μελετώντας κλασική κιθάρα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με καθηγητή τον Θόδωρο Αντωνίου.
Το καλοκαίρι του 1995 παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων με καθηγητή τον M. Merlet με θέμα: «ανώτερα θεωρητικά, ανάλυση, φούγκα από το Μπαχ στον 20ο αιώνα, μουσική δωματίου, ορχηστρική μουσική του 20ου αιώνα, σύγχρονη σύνθεση κι ενορχήστρωση». Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης παιδικής χορωδίας με το Ν. Ευθυμιάδη και το 2001 master class διεύθυνσης χορωδίας με τον Peter Erdei (kodaly Institute).
Από το 1983 εμφανίζεται ως κιθαρίστας με διάφορα, jazz κυρίως, μουσικά σχήματα, ενώ έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο μουσικής Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
Από το 1992, οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές του στη σύνθεση, η δραστηριότητά του ως κιθαρίστας έχει σταδιακά περιοριστεί, ενώ εντείνεται η δραστηριότητά του στη σύνθεση. Οι πρώτες του συνθέσεις, κυρίως για θεατρικές παραστάσεις, έχουν εμφανιστεί ήδη από το 1988. Από το 1993 οι συνθέσεις του αλλάζουν μορφή μιας και με την καθοδήγηση του Θόδωρου Αντωνίου ξεκινά τις δημιουργικές του αναζητήσεις στον ήχο και τα μουσικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Έκτοτε έχει γράψει πολλά έργα για σόλο όργανα, για μικρά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, έργα για ορχήστρα, κονσέρτα για βιολοντσέλο, πιάνο κ.ά. Το σεστέτο του με τίτλο «Βυθός» παρουσιάστηκε το 1998 στα εργαστήρια νέων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο του πανελλήνιου διαγωνισμού σύνθεσης στη μνήμη του Γ.Α. Παπαϊωάνου 1999, το κουαρτέτο εγχόρδων Νο 1 πήρε το 3ο βραβείο και παρουσιάστηκε στο Goethe Institute Athens από το Ελληνικό συγκρότημα σύγχρονης μουσικής της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών. Τέλος, το έργο «Περιστροφές 1 και 2» για ορχηστικό σύνολο διακρίθηκε στο 17th Alea III International composition competition 1999 και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1999 στο Tsai Performance center στη Βοστόνη υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου. Διάφορα άλλα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες ή έχουν ηχογραφηθεί.
Η σχέση του με τον εκπαιδευτικό χώρο είναι στενή μιας και διδάσκει ήδη από το 1986, ξεκινώντας ως καθηγητής μοντέρνας κιθάρας. Από το 1991 διδάσκει ανώτερα θεωρητικά. Διδάσκει επίσης jazz και αυτοσχεδιασμό.
Έχει συνεργαστεί με διάφορους εκπαιδευτικούς χώρους. Από το 1996 έως το 2009 συνεργάστηκε με το «Κεντρικό ωδείο». Από το 1997 συνεργάζεται με το «Ωδείο Αναγέννηση», ενώ από το 2002 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Ωδείο Μουσικής πράξης». Από τον Ιανουάριο του 2000 έως το καλοκαίρι του 2006 είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στο μουσικό τμήμα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου. Στο πλαίσιο της γενικότερης καλλιτεχνικής του ευθύνης ήταν η Μικτή τετράφωνη Χορωδία, το Φωνητικό σύνολο δωματίου η Ορχήστρα Πνευστών, σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και το πρόγραμμα σπουδών των μαθητών και των καθηγητών που δραστηριοποιούνται στο μουσικό τμήμα. Επίσης η καλλιτεχνική ευθύνη διαφόρων εκδηλώσεων, συναυλιών κλπ που διοργανώνει το μουσικό τμήμα τη συγκεκριμένη περίοδο.
Από το 2005 έως το καλοκαίρι του 2012 συνεργάστηκε με το Univercity of West London L.C.M. (London College of Music) και το R.G.T. (Registry of Guitar Tutors) ως εκπαιδευτικός αντιπρόσωπος του εξεταστικού συστήματος των παραπάνω ιδρυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 δημιούργησε την ιδέα "music is..."
Από το 2004 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Είσοδος ελεύθερη
*Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.*