Η λήθη του σώματος
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/7 – ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΩΡΑ: 23:00

12 2

Χορός: Τέτη Νικολοπούλου, Τίμος Ζέχας, Χριστίνα Κλεισιούνη

Μουσική: Βαγγέλης Κατσούλης

Τρεις χορευτές εστιάζουν στην έννοια της σωματικότητας και πώς αυτή αντανακλά το συναισθηματικό μας σώμα. Ο τρόπος που βιώνεται το περιβάλλον και οι σχέσεις από την πρώιμη ηλικία εγγράφεται και διαμορφώνει το μυοσκελετικό μας σύστημα, τη στάση του σώματος. Το φυσικό σώμα κρύβεται ενώ παράλληλα εμπεριέχεται, κάτω από το χαρακτήρα, την έκφραση του εγώ. Ο καθένας μας, ανάλογα με το χαρακτήρα του, θεωρεί φυσικό να επιτρέπει στο σώμα του να υποφέρει, να ασφυκτιά και να παραμορφώνεται αργά, με τις μικρές καθημερινές του επιλογές και πράξεις. Ο χορός, μας θυμίζει τους τρόπους που παρεκκλίνουμε από τη βάση, από τον εσωτερικό χώρο, από «την ύλη-πνεύμα», από το «είναι» που εκφράζει την ολότητα και λειτουργεί χωρίς αμφισβήτηση, με γνώμονα τους νόμους της ζωής. Αυτοσχεδιάζοντας ανακαλύπτουμε πτυχές από το εγώ μας για να αποστασιοποιηθούμε εντέλει. Χορεύοντας συναντάμε τον αέναο κόσμο της διαύγειας, της κίνησης που διευρύνει την ύπαρξη.

Φωτισμός - Φωτογραφία: Φαίδων Κωνσταντινίδης

Συμπαραγωγή: Present Body studio της Χριστίνας Κλεισιούνη, ομάδα Εννιάμορφο και Τίμος Ζέχας

Χριστίνα Κλεισιούνη

Η Χριστίνα Κλεισιούνη είναι χορογράφος, καθηγήτρια χορού με ειδικότητα στον αυτοσχεδιασμό-Contact Improvisation και διδάσκει στην Αθήνα και στο εξωτερικό τα τελευταία 24 χρόνια. Παράλληλα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια (Σωματική Ψυχοθεραπεία, Gestalt) και ασκεί επαγγελματικά το Shiatsu (διπλωματούχος της Ευρωπαϊκής Σχολής Shiatsu) από το 1994.
Ως χορογράφος-χορεύτρια δημιουργεί παραστάσεις με την Ομάδα Έλιξ από το 1992 και συνεργάζεται με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως Francis Savage, Angelika Donny, Shahar Dor, Suprapto Suryodarmo. Φέτος δημιουργεί μια καινούργια ομάδα με τους Βανιώ Παπαδέλλη (Λονδίνο), Γιάννα Παππά (Θεσσαλονίκη), Lior Ophir (Ισραήλ), Gabriel Greca (Αργεντινή). Η δουλειά τους παρουσιάζεται στον Κινητήρα και στο Λονδίνο στο Tripspace.
Ως θεραπεύτρια εκπαιδεύτηκε στο Ε.Ι.Ν.Α. (Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής "Βίλχελμ Ράιχ") και έχει παρακολουθήσει δύο διετή master με τους Alberto Torre και Barrie Simmons (Gestalt).
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Χορό στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη (1986-1990). Η δουλειά της βασίζεται στο Σύγχρονο Χορό μέσα από τις τεχνικές somatics (όπως η τεχνική Alexander, η μέθοδος Body-Mind Centering, Susanne Klein, Skinner Release) ενώ παράλληλα ερευνά και εστιάζει στον Αυτοσχεδιασμό και στη μελέτη της Αυθεντικής Κίνησης. Το Contact Improvisation που ασκεί από το 1987 αποτελεί ένα ανοιχτό πεδίο σύνθεσης των εργαλείων που έχει αποκομίσει από τις παραπάνω προσεγγίσεις στην κίνηση, πηγή έκφρασης και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ερμηνεία, στη διδασκαλία, στη χορογραφία και στη θεραπεία, τομείς που ασχολείται ανελλιπώς τα τελευταία 25 χρόνια. Συνεργάστηκε με διακεκριμένους ερμηνευτές και δασκάλους διεθνώς αναγνωρισμένους στο CI/New Dance όπως Ray Chang, Nita Little, Mary Prestidge, Nien Mari Chatz, Ka Rustler, Suprapto Suryodarmo και άλλους, διδάσκοντας και οργανώνοντας σεμινάρια και παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εκπαιδεύει συστηματικά χορευτές – μουσικούς – ηθοποιούς και ερασιτέχνες με στόχο την έρευνα της κίνησης, τη σύνδεση νου και σώματος και την παρουσία στο χορό μέσα από τη σωματικότητα της κίνησης στο studio Present Body, χώρο έρευνας της κίνησης και της έκφρασης που έφτιαξε η ίδια στο κέντρο της Αθήνας το 2009.
Συνεργάζεται με τον Τίμο Ζέχα και την Τέτη Νικολοπούλου τα τελευταία 4 χρόνια συνδημιουργώντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού/site specific στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης(2011), στο φεστιβάλ σύγχρονου χορού στη Θεσσαλονίκη (2011), στο θέατρο Χώρα (2012) και στο στούντιο 14η Μέρα (2013). Τον τελευταίο χρόνο είναι από τους βασικούς δασκάλους του CI στο φεστιβάλ του Ισραήλ και στο φεστιβάλ του Freiburg. Φέτος οργανώνει σεμινάρια και παραστάσεις αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία, στο Λονδίνο και αλλού.

Τέτη Νικολοπούλου

H Τέτη Νικολοπούλου, (Μaster Φ.Α), είναι χορεύτρια και χορογράφος στην ομάδα σύγχρονου χορού Εννιάμορφο. Απόφοιτη της επαγγελματικής σχολής Νίκης Κονταξάκη και του ΤΕΦΑΑ Αθήνας, έχει εκπαιδευτεί στα Movement research, Merce Cunningham και Paul Taylor studios στη N.Yόρκη, στο Laban Centre, Λονδίνο. Έχει κάνει σεμινάρια πάνω στις τεχνικές release, στον αυτοσχεδιασμό, στο Αxis syllabus και στο Contact improvisation. Από το 2000 εκπαιδεύεται στο Contact improvisation από τη Χριστίνα Κλεισιούνη. Χορεύει, χορογραφεί, διδάσκει χορό και εκπονεί διδακτορική διατριβή πάνω στα Somatics και την ποιότητα της κίνησης των χορευτών μέσα από τη Θεωρία της Ροής. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από την ολιστική προσέγγιση, το διαλογισμό, τα Somatics (πρακτικές ενοποίησης και αφύπνισης όπως ideokinesis, body awereness, contact improvisation κ.ά) και την έρευνα. Έχει χορογραφήσει πάνω από 20 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και σε πλατφόρμες χορού. Έχει χορογραφήσει για παιδικά μουσικοθεατρικά (Είκασμα, Αφρός), για το σινεμά (Τάκης Σπυριδάκης), για μουσικούς (Πυξ-Λαξ), για το θέατρο (Βασίλης Παπαλαζάρου), κά. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως Ντ. Καλεθριανού, Αγγ. Λύρα, Ντ. Μητροπούλου, Maxine Heppner, Present Bodies, Τίμο Ζέχα κ.ά. Διδάσκει δημιουργικό χορό, family dance, και σύγχρονο χορό-αυτοσχεδιασμό-contact improvisation σε Ανώτατες και Ανώτερες σχολές.

Τίμος Ζέχας

Απόφοιτος της Σχολής Χορού "Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη" με δίπλωμα χορευτή και καθηγητή χορού. Με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright, έχει μελετήσει στο στούντιο της Trisha Brown Dance Company στην Νέα Υόρκη τα εξής: τεχνική release, αυτοσχεδιασμό, σύνθεση χορογραφίας, partnering και ρεπερτόριο ομάδας. Παρακολουθεί το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για practitioner στη μέθοδο Feldenkrais (3o έτος, 2014). Επίσης βρίσκεται στο 2ο κύκλο σπουδών της σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής (fascia-therapie, μέθοδος Danis Bois).
Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, με χορευτικά σχήματα και καταξιωμένους χορογράφους της σύγχρονης χορευτικής σκηνής όπως: Αντώνης Φωνιαδάκης, Έρσυ Πίττα, Μαριέλα Νέστορα, Μαρίνα Μαυρογένη, Τατιάνα Λοβέρδου, Χάρης Μανταφούνης, Ιωάννα Πορτόλου, Τέτη Νικολοπούλου, Χριστίνα Κλεισιούνη, Igor Zelinski και Carol Armitage.
Έχει επαφή με το contact improvisation (CI) από το 2003. Όσον αφορά το CI είναι κυρίως επηρεασμένος από την Χριστίνα Κλεισιούνη, Τέτη Νικολοπούλου, τον Frey Faust και τη διεθνή ερευνητική κοινότητα Axis Syllabus. Τα τελευταία 4 χρόνια συνεργάζεται με τη Χριστίνα Κλεισιούνη και την Τέτη Νικολοπούλου και ασχολείται με το CI πιο τακτικά σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, contact και site specific performance στο μουσείο της Ακρόπολης (2011), στο Θέατρο Χώρα (Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, 2012), Στούντιο 14η Ημέρα (2013), 1ο Φεστιβάλ Χορού Θεσσαλονίκης (2011), Isolated (2010) Video Dance Project.
Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα: Θέατρο Βράχων, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ χορού στο Γκάζι, Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, ΚΘΒΕ κ.α., όσο και στο εξωτερικό: Λοζάνη, Πράγα, Τρέντο, Μπολόνια, Κουόπιο, Ίπσουιτς, Κάιρο, κ.ά..
Η προσωπική χορογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων στην Αθήνα, στην 1η Βαλκανική Πλατφόρμα Αγοράς Χορού «Farewell», στη Θεσσαλονίκη 2006, στη Λοζάνη, "ΕΝΑ", «Όλα Όσα Είναι», (Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, Θέατρο Ροές 2009), «Ο θρήνος της Παναγίας» Φεστιβάλ Ύδρας (2012), στο Θέατρο «Εμπρός»/ «Μην πας να κοιμηθείς ξανά» 2013, κ.α.
Διδάσκει τεχνική χορού και χορευτικό αυτοσχεδιασμό, Axis Syllabus και μέθοδο Feldenkrais σύμφωνα με τις βιομηχανικές αρχές και τους φυσικούς νόμους που ορίζουν την κίνηση. Είναι επίσης πιστοποιημένος δάσκαλος μεθόδου Pilates.

Εισιτήριο :
8€ Κανονικό
6€ Συμμετέχοντες των Εργαστηρίων / Μαθητικό / Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ ΑμεΑ

**Για να παρακολουθήσετε και την παράσταση «IS IT SO?» το ίδιο βράδυ, το ενιαίο εισιτήριο είναι 10€ και 8€ αντίστοιχα.