«Απαγκίστρωση»

Detachment 19 byIris

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/7 – ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΩΡΑ 21:45


«Απαγκίστρωση» (Detachment), μια παράσταση χορού/ περφόρμανς της ομάδας ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ


Η λέξη «απαγκίστρωση» χρησιμοποιήθηκε ως όρος, την άνοιξη του 2012, στον πολιτικό χώρο για να επισημάνει την αναγκαιότητα απεξάρτησης της Ελλάδας από τον εξωτερικό δανεισμό. Όμως, πόσο εύκολη είναι η αποδέσμευση από τις κυρίαρχες δομές; Είναι απλή η εγκατάλειψη παγιωμένων αντιλήψεων και συνηθειών; Η περφόρμανς παρουσιάζει έξι χαρακτήρες που προσπαθούν να «απαγκιστρωθούν». Τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα. Προσπαθούν να τα προστατέψουν; Κρύβονται από κάτι; Επικοινωνούν, επαναλαμβάνουν και ταυτόχρονα παραιτούνται της επαναληπτικότητας των συνηθειών τους. Είναι όμως εφικτή η απόδραση από τις προδιαγεγραμμένες κατευθύνσεις; Λεκτικές και κινητικές πληροφορίες υιοθετούνται, αφομοιώνονται ή απλώς αντιγράφονται. Η ατομικότητα παραμένει έντονη ακόμη και σε στιγμές συνόλου. Πρόκειται όμως για μια «απαγκίστρωση» ατομική ή συλλογική; Το βασικό ερώτημα που τίθεται αφορά το πόσο διατεθειμένοι είμαστε να εγκαταλείψουμε ένα μέρος του εαυτού μας, προκειμένου να εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και αναφορές. Η «απαγκίστρωσή» μας αποτελεί την προϋπόθεση για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα. Η επίτευξη του, πραγματική ή πλασματική, αποτελεί μια αφετηρία.

Αν πάλι το δόλωμα βρίσκεται βαθιά μέσα στο στόμα του ψαριού υπάρχουν ειδικές λαβίδες που κρατάνε το στόμα ανοιχτό ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε με την πένσα ελεύθερα και χωρίς φόβο τραυματισμού. (Γιώργος Φενερλής, 2011)


Χορογραφία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κοσμάς Κοσμόπουλος
Εικαστική Επιμέλεια: Gm Τουλιάτου
Πρωτότυπη ζωντανή μουσική: Αντώνης Παλάσκας

Ερμηνευτές: Έλλη Αβραάμ-Ρέπα, Φίλιππος Βασιλείου, Χριστίνα Γαζή, Μαρία Κανδυλάκη, Μαριανίκη Παγώνη και Γιάννης Στέφος
Κείμενα: Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού και Ίρις
Φωτογραφίες: Gm Τουλιάτου και Ίρις

Παραγωγή: Λούνα Παρκ
Με την υποστήριξη: Ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου, Perfect Massin, Dance Studio MAGMA, sampi.gr και Weinmeisterhaus/ Berlin

Απόσπασμα από τις πρόβες του έργου:
http://vimeo.com/52478552


Εισιτήριο :
8€ Κανονικό
6€ Μαθητικό / Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ ΑμεΑ

Δωρεάν στους διδάσκοντες των εργαστηρίων και τους συμμετέχοντες που έχουν επιλέξει τουλάχιστον μία εβδομάδα σεμιναρίων (με κόστος 210 ευρώ). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που έχουν επιλέξει μόνο ανεξάρτητα εργαστήρια θα έχουν σε όλες τις παραστάσεις των διδασκόντων μειωμένη είσοδο 6€.