ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΠΟΡΙΔΗΣ

Τεχνική Martha Graham

2ο Σαββατοκύριακο (14-15/7) – 2 ώρες/μέρα
10:00 -12:00

Με περισσότερα από 170 έργα στο ενεργητικό της, αλλά και με τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τεχνικής που ακόμα και σήμερα αποτελεί τον δρόμο αμέτρητων σύγχρονων χορευτών, η Martha Graham, όχι αδίκως, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, που καθοδήγησε με το έργο της την εξέλιξη του μοντέρνου χορού.

Η τεχνική της Martha Graham έχει χαρακτηριστεί ως ακρογωνιαίος λίθος του Αμερικανικού Μοντέρνου Χορού και έχει διδαχθεί παγκοσμίως. Θεωρείται η πρώτη τεχνική μοντέρνου χορού που κωδικοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε ευρέως και έχει επηρεάσει μεταγενέστερες τεχνικές, όπως αυτές των Merce Cunningham, Lester Horton και Paul Taylor.

Η τεχνική της Martha Graham βασίζεται στην αναπνοή, στη χρήση των αντίθετων δυνάμεων και στον κύκλο της "σύσπασης" και "χαλάρωσης" (contraction-release), που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αρχές του μοντέρνου χορού ακόμα και σήμερα. Ένα ακόμα κυρίαρχο στοιχείο είναι η περιστροφή του κορμού γύρω από τη σπονδυλική στήλη (spiral). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τεχνικής αποτελούν οι έντονα δραματικές και εκφραστικές ποιότητες καθώς και η σχέση της κίνησης με τη μουσική.

Το Εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα.

Αντώνης Σπορίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και σε ελεύθερες σχολές χορού στην Αθήνα. Μαζί με τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη υπήρξε συντονιστής της Hellenic Junior Dance Company που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 με πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής της διευθύντριας Παυλίνας Βερέμη.
Έχει χορέψει σε χορογραφίες των Tono Lachky, Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman (Juxtapose Dance Co.), σε ρεπερτοριο της Martha Graham υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση της Πένυς Διαμαντοπούλου, σε χορογραφίες των Pier Magendie (KammerTanzKoop), Κατερίνα Ανδρέου (No Ballet International Choreography Contest / Γερμανία), το χοροθέατρο «Ακροποδητί» (Αγγελική Σιγούρου), με την Hellenic Dance Company (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού), στο Φεστιβαλ Αθηνών (υπό τη σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη) και με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).