ΠΩΛΙΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ

Εργαστήριο χορού «απόγειος»

2η Εβδομάδα (16-20/7) - 2 ώρες/μέρα
18:00 -20:00

Στο εργαστήριο αυτό η χορογράφος θα μοιραστεί τα εργαλεία που προέκυψαν από την τετραετή πορεία της έρευνας «απόγειος» αλλά και τη βασική της μεθοδολογία.

Η διαδικασία θα ξεκινά με την προετοιμασία των σωμάτων μέσα από βασικούς μηχανισμούς και ασκήσεις που προτείνει η τεχνική του «απόγειου» και θα συνεχίζει με την εισαγωγή ρυθμικών βηματισμών που προάγουν τον συντονισμό, την ετοιμότητα και την αλληλεπίδραση με τη γη και τους άλλους. Θα μοιραστούν κάποια κινητικά μοτίβα τα οποία θα αποτελέσουν τα υλικά προς εξερεύνηση και πειραματισμούς και θα οδηγήσουν σε νέες κινητικές προσεγγίσεις, χωροταξίες και συνθέσεις. Τα υλικά θα αποτελέσουν και την αφορμή για τον ολοκληρωμένο «απόγειο χορό» που θα συνδημιουργήσουμε και θα μοιραστούμε στο τέλος της διαδρομής μας σε έναν δημόσιο χώρο της πόλης.

Ανοιχτό σε επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές και ερασιτέχνες με εμπειρία στην κίνηση.

Εισηγήτρια: Πωλίνα Κρεμαστά
Βοηθός: Θένια Αντωνιάδου

Η έρευνα:
Η έρευνα «απόγειος» αποτελεί μια απόπειρα δημιουργίας μιας νέας κινητικής πρότασης, φέρνοντας μια νέα συνείδηση γύρω από τις παραδεδομένες, γνώριμες, οικείες κινητικές δράσεις. Αφορμή και δεξαμενή έμπνευσης για το ερευνητικό ταξίδι αποτελεί το πληθωρικό δοχείο των παραδοσιακών χορών και ρυθμών. Η έρευνα μελετά τις επιρροές που θα μπορούσε να ασκήσει ο παραδοσιακός χορός στον σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και τους τρόπους με τους οποίους το παραδοσιακό επαναπροσδιορίζεται μέσα από το σύγχρονο.

Μέσα από την μελέτη των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων τεχνικών, αποκαλύπτονται κοινοί κινητικοί μηχανισμοί και τρόποι χρήσης του σώματος. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί η εκ της γής προερχόμενη, η «απόγειος» κίνηση.

Ιστορικό έρευνας:
Η έρευνα υλοποιείται από το 2014 από τη χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά, με βοηθό τη χορεύτρια Θένια Αντωνιάδου. Τελεί υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παρουσιάσεις της έρευνας «απόγειος» (παραστάσεις, διαλέξεις, εργαστήρια):
- 15ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Κεντρική σκηνή - Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη)
- 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Βόλου (Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)
- 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
- 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
- Τμήμα Ειδίκευσης «Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» της Σ.Ε.Φ.Α.Α.
- 3ο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παραδοσιακών χορών
- Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
- Έκδοση στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα»

Πρόσκληση στα:
- Tipperary Dance Platform, TRY! Residencies, Ιρλανδία
- Χορογραφικό Κέντρο DeVIR/CAPa - Centro de Artes Performativas do Algarve, Πορτογαλία

Πωλίνα Κρεμαστά

Η Πωλίνα Κρεμαστά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε Ελληνικά και Διεθνή φεστιβάλ (Insoliti International dance festival, Turin, Italy / International dance Festival “La Becquée”, Brest, France / Sarajevo Winter International Festival, Bosnia and Herzegovina / Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων / Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας / Αισχύλεια, κά). Η ομάδα Creo είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Ρέον και έχει επιχορηγηθεί από το ΕΚΕΘΕΧ (2009-2010). Με το έργο «GODOT» απέσπασε το 1ο βραβείο – Silver Snowflake – στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο, το 2012. Το 2011 επιλέχθηκε από το Κέντρο Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν ως χορογράφος της Ελληνικής συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Homme@home (Culture Program 2007-2013). Το τελευταίο της έργο «Απόγειος» επιλέχθηκε από διεθνή επιτροπή και συμμετείχε στην 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας.
Μαζί με την Π. Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και ίδρυσε ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία, τη «Σκυτάλη». Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2012-2018) και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα 25 πιο εμπνευσμένα προγράμματα της Ευρώπης, από το δίκτυο χορογραφικών κέντρων EDN. Το πρόγραμμα Σκυτάλη έχει λάβει δωρεά από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος για τα έτη 2015-2017.
Από το 2014 ασχολείται με την κινητική έρευνα «απόγειος», που μελετά τη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου
Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η νέα της παράσταση «Βορεάδες», που βασίζεται στην παραπάνω έρευνα επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.
Η χορογράφος μαζί με τον μουσικό Γιώργο Αμέντα πραγματοποιεί μία ακόμα έρευνα πάνω στη σχέση ήχου και κίνησης με το έργο «track». Είναι μέλος της κολλεκτίβας αυτοσχεδιασμού Now is now.
Έχει διδάξει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε πολλά στούντιο και σχολές της Αθήνας και της επαρχίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Διεθνές Φεστιβάλ χορού «La Becquée» στη Βρέστη. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

apogeos / a dance research