ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ

Πασαρέλα - Προς ένα ολιστικό θέατρο

2η Εβδομάδα (16-20/7) - 3 ώρες/μέρα
10:00 -13:00

Ο ερμηνευτής μπορεί να είναι στη σκηνή ένα όργανο με πολλαπλές ιδιότητες και ταυτόχρονα ένας συνδημιουργός. Ικανός να διαχειρίζεται τα εργαλεία του, την καθαρή και απόλυτη παρουσία του, σε σχέση πάντα με τους άλλους και τον χώρο στον οποίο βρίσκεται. Αντιμετωπίζοντας όλα τα στοιχεία της σκηνικής σύνθεσης με ίσους όρους (φωνή, σώμα, λόγος, εικόνα, μουσική), θα δουλέψουμε πάνω σε μια δομή ενός χωροταξικού δικτύου που θυμίζει πασαρέλα, πέρασμα σε κοινή θέα τρίτων.

Αργυρώ Χιώτη

H Αργυρώ Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία σαν σκηνοθέτης και ηθοποιός. Το 2005 συν-ίδρυσε την θεατρική ομάδα VASISTAS. Αναζητά σκηνικές φόρμες που τείνουν προς την ποίηση, με έντονη χορικότητα και σωματικότητα, δημιουργώντας συχνά κάτι σαν μουσικές χορογραφίες σε παρόντα χρόνο, με ευρύτερο θεματικό άξονα τον άνθρωπο και την ύπαρξη του μέσα σε ένα ορισμένο κοινωνικό σύνολο. Αποφοίτησε ως ηθοποιός από τη Δραματική Σχολή «Μορφές» του Θεάτρου «Εμπρός» (2000). Είναι κάτοχος πτυχίου Θεατρικών Σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στη σκηνοθεσία και τη δραματουργία από το Πανεπιστήμιο της Provence στη Γαλλία (2006). To 2013 τιμήθηκε με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το καλλιτεχνικό της έργο.

Εργογραφία (παραστάσεις που η Αργυρώ Χιώτη έχει σκηνοθετήσει κυρίως με την ομάδα VASISTAS):
Ο Αληθινός, Θέατρο Πόρτα, Δεκέμβριος 2017
Θεία Κωμωδία, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Απρίλιος 2017
Απολογίες 4&5, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ιούνιος 2016
AIMATA, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Οκτώβριος 2014
Domino, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, Σεπτέμβριος 2013
Spectacle, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ιούνιος 2011
Phobia: ένα θέαμα, Εθνικό Θέατρο, Μάιος 2010
Silence, θέατρο 104, Δεκέμβριος 2008
Κόκκινη σκουφίτσα, εγώ και ο λύκος μου, Θέατρο Αμόρε, Απρίλιος 2007
Get over it/Φαίδρες, ταράτσα Bios, Μάιος 2006

Έχει επίσης παρουσιάσει άλλες παραστάσεις, performances, αναγνώσεις, και αναλόγια όπως τα: «Διάφορες Επιλογές Πέτρος» του Ευθύμη Φιλίππου, (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Οκτώβριος 2016), το «Angelstate» της Νίνας Ράπη (Φεστιβάλ Αναλόγιο, Θέατρο Τέχνης, 2015), το «Φαέθων» του Δημήτρη Δημητριάδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2013), την performance-ανασκαφή «Αρπαγή» για την έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου “The future starts here” (Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 2012, σε συνεργασία με τον Ευθύμη Θέου) καθώς και την καντάτα «Κασσάνδρα» του Benedetto Marcello σε συνεργασία με το ensemble Latinitas Nostra και την εταιρεία παραγωγής Phormigx (2009).