ΒΑΛΑΣΙΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Εργαστήριο δημιουργικού χορού για ενήλικες με και χωρίς αναπηρίες

1η Εβδομάδα (9-13/7) – 2,5 ώρες/μέρα
17:30 - 20:00

Ο ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Παραμένοντας πιστό στην έννοια της «σύνδεσης» το εκπαιδευτικό εργαστήριο Syn για μικτές ομάδες ατόμων με και χωρίς αναπηρίες συνεχίζει και φέτος την πορεία του.
Χρησιμοποιώντας δομές παιχνιδιού, τεχνικές σύγχρονου χορού καθώς και την κίνηση της καθημερινής έκφρασης, το εργαστήριο στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου όπου δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ικανοτήτων να χορέψουν μαζί ανεξάρτητα από την ηλικία και την όποια χορευτική τους εκπαίδευση.
Έχοντας την εμπειρία των δύο προηγούμενων εργαστηρίων, στην τρίτη μας αυτή συνάντηση θα δουλέψουμε πάνω στη δημιουργία χορογραφικών ντουέτων με έμφαση στο στοιχείο της επαφής.

Πώς συνδεόμαστε μεταξύ μας;
Πώς επικοινωνούμε;
Και πώς σχηματίζουμε έναν κινητικό διάλογο;

Ξεκινώντας από ασκήσεις ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης του σώματος, στο πρώτο μέρος θα μάθουμε να κινούμαστε με αυτονομία μέσα από την αλληλεπίδραση μας με τον χώρο και τους άλλους συμμετέχοντες, για να ανακαλύψουμε προσωπικές διαδρομές και πιθανότητες κίνησης. Παρατηρώ…σχηματίζω…κινούμαι… ανταλλάσσω… Συνεννοούμαι. Γίνομαι.
Στην συνέχεια, θα μάθουμε να κινούμαστε μαζί μέσα από απλές ασκήσεις, που έχουν ως βάση την επαφή και στηρίζονται σε απλές καθημερινές έννοιες. Τραβώ, αντιστέκομαι, συνυπάρχω, συνδέομαι, υπολογίζω, αφήνομαι… εξελίσσοντας παράλληλα την κίνηση αυτή σε χορό.
Στο τέλος, θα χρησιμοποιήσουμε το υλικό που θα προκύψει για να συνθέσουμε μικρές χορογραφικές ιστορίες, γεμίζοντας τον χώρο ανάμεσα μας με ήχους, νεύματα, κινήσεις και βλέμματα μέσα από την ισχυρή σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα σώματα όταν αυτά κινούνται μαζί στον χώρο και ταυτόχρονα διατηρούν συνεχή επαφή. Έτσι, θα αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μέσω της επικοινωνίας, της προσφοράς, του κοινού ρυθμού και της αίσθησης.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή παρουσίαση την τελευταία μέρα. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να πειραματιστούν με την κίνηση και είναι ανοιχτό σε παλιά και νέα μέλη.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 13 άτομα

Βαλασία Συμεωνίδου

Η Βαλασία Συμεωνίδου είναι χορογράφος, και δασκάλα κίνησης και χορού. Έχοντας αποφοιτήσει ως Μηχανολόγος Μηχανικός από το Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας, σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής τέχνης Αθηνών από όπου και τιμήθηκε με την υποτροφία του Ιδρύματος Υποτροφιών Κούλα Πράτσικα και εξειδικεύτηκε στη χορογραφία στο Artez Institute of Arts, στο Arnhem της Ολλανδίας (Master of choreography and Theater practices). Η μεταπτυχιακή της έρευνα αφορούσε τη σχέση χώρου και σώματος στη χορογραφική διαδικασία και γραφή. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας παρουσίασε την παράσταση ‹‹Be-opticon›› στην Ακαδημία Θεάτρου του Βερολίνου (Ernst Busch Academy of Dramatic Arts), ενώ επίσης συμμετείχε με ένα άρθρο της στο βιβλίο για το χορό και τις καλλιτεχνικές πρακτικές ‹‹Ιinventing Futures›› (thinking and doing artistic research). H διδασκαλία και το χορογραφικό της έργο ενσωματώνει και χρησιμοποιεί στοιχεία από τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Hellenic Dance Company, τον Κυριάκο Χατζηιωάννου, την Eva Karzag καθώς και τους Erik Kaiel και Julian Barnett ως σύμβουλος κίνησης. Το 2011 συνεργάστηκε ως guest choreographer με το Κέντρο χορού Dansateliers στο Rotterdam της Ολλανδίας. Διδάσκει κίνηση σε παιδιά στη σχολή «Ίρις» του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω στην κίνηση για άτομα με αναπηρία και ερευνά την τέχνη του χορού ως μέσο ενθάρρυνσης και κοινωνικής συμμετοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, καθοδηγεί εργαστήρια για άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Βερολίνο.