ΓΙΩΤΑ ΠΕΚΛΑΡΗ

Εργαστήριο Φλαμένκο

1η Εβδομάδα (9-13/7) – 2 ώρες/μέρα
17:00 -19:00

Το φλαμένκο είναι μια εκλεπτυσμένη παραδοσιακή μουσική γλώσσα που συνδυάζει εξαιρετικά διαφορετικά ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα από την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Προέρχεται από τη ζύμωση των διαφορετικών πολιτισμών που μοιράστηκαν τη γη της Ανδαλουσίας και έγινε παγκοσμίως δημοφιλές τις τελευταίες δεκαετίες. Εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και εκφράστηκε αρχικά μέσα από το τραγούδι που κάποιες φορές συνοδευόταν από χορό.

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής φόρμας και στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται από την κίνηση του χορευτή. Καθώς ο χορευτής καλείται να αυτοσχεδιάσει, οι σωματικές δεξιότητες αναπτύσσονται παράλληλα με τη μουσική αντίληψη, εστιάζοντας στο ιδιαίτερο χρώμα του είδους, στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, στην ικανότητα σύνθεσης και στη δημιουργικότητα.

Γιώτα Πεκλάρη

Η Γιώτα Πεκλάρη θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και δασκάλους φλαμένκο στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου και δημιουργός του Coetáni International Experimental Flamenco Festival.
Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων των: Flamenco tanzhaus.nrw, Flamenco Festival London, International Body Music Festival, Festival Musicale del Mediterraneo, Φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε χώρους όπως: Μουσείο Μπενάκη, Spinnerei (Λειψία), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), CRR Concert Hall (Κωνστ/πολη), Tablao Caracoles (Βέρνη), Sadler's Wells (Λονδίνο), Πανεπιστήμιο Berkeley (Καλιφόρνια).
Το 2009 συν-ιδρύει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό PLAYGROUND for the arts, ο οποίος έχει στόχο την προώθηση των κρουστικών τεχνών και λειτουργεί ως κέντρο μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, κοινού και μαθητών που ενδιαφέρονται για τον χορό και τη μουσική.
Χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικός την παράδοση του φλαμένκο, προσπαθεί με τη διδασκαλία της να αναπτύσσει την φαντασία, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία, έτσι ώστε η ενασχόληση με την τέχνη να οδηγεί στην εξέλιξη και την αυθεντικότητα.
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων και έχοντας ως οδηγό τις σπουδές της στον κλασικό και σύγχρονο χορό, την πολύχρονη εμπειρία της στον χώρο του φλαμένκο και την επαφή της με το body music, έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας φλαμένκο “Estructura de un baile” , το εργαστήριο "Flamenco Body Percussion" και το ερευνητικό σεμινάριο "Visualizing Sound".

www.yiotapeklari.gr
www.coetani.com
www.playgroundforthearts.com