ΣΟΦΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Αρχιτεκτονική + Χορός: Εργαστήριο Αυτόματης Σύνθεσης

1η Εβδομάδα (9-13/7) – 3 ώρες/μέρα
10:00 -13:00

Αντικείμενο του εργαστηρίου «Αρχιτεκτονική + Χορός» είναι η ανατροφοδότηση και η εξέλιξη της έρευνας μέσα από την πράξη. Ο Χορός, όπως και η Αρχιτεκτονική, αφορούν στη δημιουργία χώρου μέσα από τη σωματική κίνηση. Με βάση τη θεώρηση πως «η κίνηση δημιουργεί χώρο», η έρευνα τοποθετεί τη σωματικότητα και την αντίληψη του δημιουργού στη βάση της δημιουργίας, προσεγγίζοντας κιναισθητικά την παραστατική τέχνη.
Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο θα εξερευνήσουμε και θα συνθέσουμε επάνω σε ιδέες των συμμετεχόντων. Μέσα από τα μονοπάτια της έρευνας «Αρχιτεκτονική + Χορός», οι συμμετέχοντες θα δομήσουν παραστατικές «εικόνες» εμπνευσμένες από τις δικές τους ιδέες, δομώντας σταδιακά μία παράσταση αυτόματης σύνθεσης. Το εργαστήριο θα κλείσει με μία παρουσίαση ανοιχτή προς το κοινό και με μία συνάντηση ανατροφοδότησης μεταξύ των συμμετεχόντων και της συντονίστριας.
Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο διακριτά, αλλά στενά συνδεδεμένα μέρη: το βιωματικό και το συνθετικό μέρος. Το βιωματικό μέρος θα μας εισάγει πρακτικά στο θεωρητικό υπόβαθρο της έρευνας, βοηθώντας μας να αφομοιώσουμε σωματικά τη νέα πληροφορία, ενώ παράλληλα θα μας επιτρέψει να χτίσουμε τον κώδικα επικοινωνίας μας. Αφού αποτυπώσουμε τα συμπεράσματα και συζητήσουμε επάνω σε αυτά, θα περάσουμε στο συνθετικό μέρος. Μέσα από χρήση διεπιστημονικών συνθετικών εργαλείων, αυτοσχεδιασμό και διαρκή ανατροφοδότηση μεταξύ της ομάδας, θα πειραματιστούμε επάνω στις προτεινόμενες ιδέες, ερευνώντας τις «εικόνες» που θα γεννηθούν και δημιουργώντας μία ημι-δομημένη παράσταση.
Αυτό το εργαστήριο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ερευνητικής ομάδας που ενδιαφέρεται να συνδημιουργήσει μέσα από τη σύμπραξη των τεχνών, να βιώσει τη αξία της ανατροφοδότησης εν μέσω της δημιουργικής διαδικασίας και να συμβάλει σε ένα ερευνητικό έργο, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια αναπτύσσεται μέσα από ομαδική πρακτική και προσωπικό πειραματισμό.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές/περφόρμερς, ηθοποιούς, αρχιτέκτονες, εικαστικούς και μουσικούς, καθώς και σε σπουδαστές και σε ερασιτέχνες με προηγούμενη αυτοσχεδιαστική και σκηνική εμπειρία.

Σοφία Κονδυλιά

H Σοφία Κονδυλιά είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μετά από πολυετή επιμόρφωση (2007-2018) μέσω σεμιναρίων χορού, χορογραφίας, αυτοσχεδιασμού, θεάτρου και παιδαγωγικής, καθώς και συνεργασιών, εργάζεται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης και δασκάλα χορού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύνδεση τεχνών και επιστημών και την παιδαγωγική.
Έχει συνεργαστεί με τις Α. Στελλάτου, Ε. Παπαδοπούλου, Π. Κρεμαστά, Π. Ηλιάσκου, Κ. Μπάκα, τον Γ. Καρούνη, P. Faura, τους Les gens d’ Uterpan, κ.ά. Στο θέατρο με τον Γ. Σίμωνα και την Κ. Κυβετού. Επίσης με τους μουσικούς Σ. Συμινελάκη και Π. Ντζιάλα.
To 2014-2015 δημιούργησε τo έργο «Μεταξύ Μου», το οποίο παρουσιάστηκε στα: 5ο AVDP, SCALE 1:100 και Χώρος Τέχνης «14η ΜΕΡΑ».
Από το 2011 μέχρι και σήμερα εκπονεί τη διεπιστημονική έρευνα «Αρχιτεκτονική + Χορός» με αντικείμενο τη σύνδεση των δύο τεχνών στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην παιδαγωγική. Το 2015-2016 κωδικοποίησε κάποια συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας δημιουργώντας το ομώνυμο ερευνητικό εργαστήρι και την παράσταση-διάλεξη "Human Constructions". Μέχρι σήμερα, αποτελέσματα της έρευνας έχουν παρουσιαστεί στα: Stockholm Fringe Festival 2017, Σουηδία και Dance Waves festival 2016, Κύπρος, 7Ο Dance Days Chania, 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2ο Inport festival ΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ, Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, κ.α.
Το 2016-2017 συμμετείχε στη διεθνή πλατφόρμα «Νέου Μουσικού Θεάτρου» για νέους δημιουργούς υπό την αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών/Μπιενάλε Μονάχου 2018. Το 2017 δημιούργησε τη δίγλωσση εκδοχή (ΕΛ/ΑΓΓ) του τελευταίου της έργου "Human Constructions". Επίσης, το 2016 εκπροσώπησε το Κέντρο Ντάνκαν στο διεθνές συμπόσιο θεάτρου INDA Foundation στις Συρακούσες, δίνοντας διάλεξη ως συνεργαζόμενη καλλιτέχνης.
Το 2017-2018 ξεκίνησε να εργάζεται για το 1o Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και κίνησης. Από το 2013 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με διάφορους χώρους και σχολές της Αθήνας δίνοντας σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, κλασικού και σύγχρονου χορού. Τέλος, υπήρξε μέλος του εκπαιδευτικού κινητικού προγράμματος «Σκυτάλη» από τη γέννησή του (2012) μέχρι το 2017, εισάγοντας την δημιουργική κίνηση σε μαθητές δημόσιων δημοτικών σχολείων.
Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρίας «Trial + Error» ΑΜΚΕ από το 2017, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (ΣΕΧ) και του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) από το 2016.