Milan Tomášik

Playful Presence

2η Εβδομάδα – 3 ώρες/μέρα
15:30-18:30

Στο εργαστήριο του Milan Tomášik θα συμμετάσχουν 20 άτομα κατόπιν επιλογής.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μετά την υποβολή της αίτησής τους για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο εργαστήριο.
Δεν θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αλλά επιλογή των συμμετεχόντων βάσει των βιογραφικών τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συμπλήρωση της αίτησής τους οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επιλέξουν τουλάχιστον δύο εβδομαδιαία εργαστήρια. Προτείνεται δε στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν και ένα έξτρα (τρίτο) εργαστήριο πέραν της υποχρεωτικής επιλογής των 2 εβδομαδιαίων εργαστηρίων, έτσι ώστε σε περίπτωση μη επιλογής τους στο εργαστήριο του MilanTomášik, να μπορεί να καταχωρείται άμεσα η συμμετοχή τους στο εργαστήριο της επόμενης (τρίτης) επιλογής τους.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να επικεντρωθούμε στο πώς η ερμηνεία μας πάνω στη σκηνή μπορεί να μας επιτρέψει να παραμένουμε παρόντες και ανοιχτοί σε οποιοδήποτε υλικό μας δοθεί, αυτοσχεδιαστικό ή δομημένο. Πιστεύω πως μια καλή περφόρμανς είναι ένας συνδυασμός του ποιος είσαι, της τεχνικής σου, των δεξιοτήτων σου, της ακοής σου και της σχέσης που δημιουργείς με τις εμπειρίες σου. Είναι ένας συνεχής διάλογος του εαυτού μας με τον έξω κόσμο, με το περιβάλλον μας: τον χώρο, τους ανθρώπους και τον χρόνο. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών που διδάσκω, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι σημασία έχει το ΠΩΣ προτείνεις κάτι και όχι μόνο το ΤΙ προτείνεις. Θα εξετάσουμε προσεχτικά λοιπόν αυτές τις λεπτομέρειες: την ένταση της κίνησης, τη χρήση ολόκληρου του σώματος, την αναπνοή, τη φαντασία και τον ενθουσιασμό. Η πρόσφατη χορογραφική μου έρευνα, με οδήγησε στη μελέτη της σωματικής έντασης που δημιουργεί ρυθμό. Αρχίζοντας από το ίδιο το σώμα, από μέσα μας, και διερευνώντας τις δυνατότητες της έντασης και του λυσίματος. Δημιουργώντας μία κινητική γλώσσα που στην τελειοποιημένη της μορφή γίνεται τελείως αυτόνομη. Και αφού ανακαλύψουμε και ορίσουμε το σώμα σε ατομικό επίπεδο, θα προχωρήσουμε δουλεύοντας σε ομάδες με στόχο μία συνεχή σύνθεση. Οι λέξεις-κλειδιά στο εργαστήριο είναι: υπευθυνότητα, διάθεση για παιχνίδι, ρυθμός, εμπιστοσύνη και πληρότητα. Μία ερμηνεία γίνεται πάντοτε καλύτερη μέσα από μία αναμέτρηση με τα όριά μας.


Milan Tomášik

O Milan Tomášik, γεννήθηκε στη Σλοβακία το 1981. Σπούδασε χορό στο Conservatory J. L. Bellu στο Banská Bystrica και στην Academy of Performing Arts στη Bratislava. Το 2004, αποφοίτησε από το P.A.R.T.S στις Βρυξέλλες, υπό τη διεύθυνση της Anna Teresa de Keersmaeker. Το 2001, συμμετείχε στο φεστιβάλ ImPulsTanz στη Βιέννη με Dance Web υποτροφία και ταξίδεψε σε περιοδεία με την ολλανδική ομάδα MAPA (Moving Academy for Performing Art). Το 2004, τιμήθηκε με το Βραβείο της Πόλης Prievidza (Σλοβακία). Έχει συνεργαστεί με διάφορους χορογράφους όπως τους: Eva Weissmann (2000-2005), την ομάδα του Iztok Kovač, En-Knap (2005-2006), Maja Delak και Mala Kline (2005), Snježana Premuš (2007), Barbara Novakovič Kolenc (2007). Δημιούργησε επίσης το έργο Veselosti minulosti (2012), για την ομάδα Divadlo Štúdio tanca.
Οι διδακτικές δραστηριότητες του περιλαμβάνουν τα μαθήματα Happy Feet για επαγγελματικές ομάδες, φεστιβάλ και Ακαδημίες χορού, καθώς και τα εργαστήρια με τίτλο Playful Presence στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Κίνα, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Μεξικό.
Είναι συν-ιδρυτής και ενεργό μέλος της ομάδας Les SlovaKs Dance Collective, με βάση το Βέλγιο. Μαζί τους, δημιούργησε τρεις παραστάσεις χορού (Opening Night, Journey Home και Fragments), με τις οποίες, από το 2007, πραγματοποίησαν περιοδεία στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση και τη Βόρεια Αμερική.
Το 2014 ίδρυσε την ομάδα Milan Tomášik & Co και δημιούργησε δύο χορευτικά έργα: Hunting Season (2014), το οποίο έλαβε 2 βραβεία για τον καλύτερο σχεδιασμό φωτισμού στα Φεστιβάλ Kiosk και Gibanica και το έργο για τέσσερις χορευτές Silver Blue (2015).
Μετά τις σόλο παραστάσεις Within (2006) και Off-Beat (2011), ο Milan Tomášik ολοκληρώνει την τριλογία του για σόλο παραστάσεις με το Solo 2016.

Φωτογραφίες: Drago Videmšek, Andi Bančić

www.milantomasik.com