Βιτόρια Κωτσάλου
Day out of time

1η Εβδομάδα
Τετάρτη 13/7 - Πέμπτη 14/7 - Παρασκευή 15/7, 12:00 - 13:00 και 17:00 - 18:00  Συνομιλίες στο παγκάκι
Σάββατο 16/7, 12:00 - 14:00 Ομαδική συνάντηση
Κυριακή 17/7,  Ανατολή έως δύση του ηλίου Day out of Time
Δευτέρα 18/7,  Feedback loοp


Μια πρόταση πρακτικής του χορού με άξονα την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αφιερώσουν την ημέρα στην ανίχνευση της κατάστασης του χορού σε ένα δημόσιο σημείο. Ανοίγοντας τις αισθήσεις, τα σημεία από όπου αντιλαμβανόμαστε, ανιχνεύοντας την ποίηση που υπάρχει εν κινήσει μέσα μας και γύρω μας. Είναι παραστατική με την έννοια ότι λαμβάνει χώρα έξω, σε ένα δημόσιο σημείο όπου οι άνθρωποι περνούν, παρόλα αυτά η εστίαση δεν είναι στην εκτέλεση, αλλά στην πρακτική. Μέσω αυτής της πρακτικής τα 3 στρώματα της επιδερμίδας της αντίληψης - η προσωπική, κοινωνική και το περιβάλλον/κόσμος- ενώνονται μέσα από τον χορό. Πρόκειται για μια πράξη εξερεύνησης των τριών αυτών επιπέδων μέσω του χορού και την ευκαιρία για την εμβάθυνση σε ερωτήματα…πώς χορεύω ώστε να τροφοδοτούμαι, τι είναι χορός για μας, από πού προέρχεται, πώς έρχεται, τι είναι αληθινός χορός, αν υπάρχει μία αληθινή κατάσταση του χορού, τι καλλιεργεί τον χορό και τι σχέση έχει με την κοινωνία και τον κόσμο.

Ο Χορός δεν σταματά ποτέ, συνεχίζει και εμείς χορευτές να μπαίνουμε μέσα και έξω από τη μελωδία του και την έκφρασή του. Και ενδεχομένως η βαθύτερη ικανότητά μας ως χορευτές είναι να συντονιζόμαστε στον χορό, και όχι στο να τον δημιουργούμε ή να τον χορεύουμε.

Το Day out of Time είναι μία πρόταση πρακτικής της Βιτόριας Κωτσάλου και έχει πραγματοποιηθεί σε δημόσιους χώρους στο πλαίσιο του RICE στην Ύδρα το 2014 και 2015, και στο πλαίσιο του Akropoditi DanceFest στη Σύρο το 2015.

Ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή

Όποιος ενδιαφέρεται για αυτή τη διαδικασία είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει. Η μόνη προϋπόθεση είναι η βούληση να αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα στον χορό σε ένα δημόσιο σημείο, και να λάβει μέρος στις συνεδριάσεις ενημέρωσης πριν και μετά την ημέρα. Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε χορευτές ανεξαρτήτως εμπειρίας.

Διαδικασία

Συνομιλίες στο παγκάκι
Κάθε ενδιαφερόμενος συμμετέχοντας καλείται σε συνάντηση γνωριμίας σε ένα επιλεγμένο παγκάκι (σε εξωτερικό χώρο). Αυτός είναι ένας τρόπος συνάντησης, πρόσωπο με πρόσωπο, να συζητήσουμε γιατί μας ενδιαφέρει αυτή η πρακτική και να μοιραστούμε ιδέες, στόχους έρευνας και ανησυχίες.

Ομαδική συνάντηση
Μια δίωρη συνάντηση με όλη την ομάδα των συμμετεχόντων. Στην πρώτη ώρα θα δώσω μια σύντομη ομιλία σχετικά με την προσέγγιση για την πρακτική, προκειμένου να αναπτύξουμε μια συζήτηση, να θέσουμε τα ερωτήματα μεταξύ μας και να συντονιστούμε σε αυτή την πρακτική και τις επεκτάσεις της.
Στη δεύτερη ώρα θα περπατήσουμε στην πόλη της Σύρου και ο καθένας μας θα δείξει το επιλεγμένο σημείο του/της για την πρακτική. Θα συζητήσουμε και να επιλύσουμε οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα που αφορούν το χώρο.

Day out of Time
Κάθε συμμετέχων βγαίνει στην ανατολή του ηλίου στο επιλεγμένο σημείο του/της και αρχίζει την πρακτική. Η πρακτική λήγει το ηλιοβασίλεμα. Μαζί μας μπορούμε να έχουμε νερό και θα υπάρχει οργάνωση για τη χρήση τουαλέτας σε κοντινό, από κάθε επιλεγμένο χώρο, σημείο.

Feedback loοp
Όποιος συμμετάσχει στο Day out of Time, θα συναντηθεί με άλλους δύο ή τρεις συμμετέχοντες κάποια ώρα που θα ορίσουμε, σε ένα παγκάκι ώστε να μοιραστούν τις ιδέες, επιπτώσεις, εντυπώσεις και εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες μπορούν εάν θέλουν να καταγράψουν τις σκέψεις και έννοιες που γεννήθηκαν από την εμπειρία και από την συζήτηση τους σε ένα τετράδιο που θα υπάρχει στο παγκάκι.


Βιτόρια Κωτσάλου

H Βιτόρια Κωτσάλου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading της Αγγλίας και από τότε έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη, μελέτη και εμπειρία ως χορεύτρια, παρακολουθώντας εργαστήρια, σεμινάρια, μαθήματα χορού και χορογραφίας αλλά και καθιερώνοντας την προσωπική της πρακτική χορού. Από το 2004 συμμετάσχει σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου, χορού και θεάτρου, συνεργάζεται σε ομάδες χορού και παρουσιάζει δικά της σόλο κομμάτια. Διδάσκει χορό σε παιδιά και μεγάλους, χορευτές, σε ομάδες μικτής ικανότητας και επιμελείται την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις. Τον Αύγουστο του 2012 οργάνωσε και διηύθυνε το Μικρό Φεστιβάλ Χορού στο νησί της Ύδρας. Το 2013 συνεργάστηκε με τον Μ. Κλίεν για το πρόγραμμα R.I.C.E. και το 2014 εγκαινίασαν την σχολή χορού RSOD (Ricean School of Dance) στην Ύδρα. Είναι επίσης στενός συνεργάτης του Μ.Κλίεν στην παραγωγή και στην ερμηνεία έργων (Jerusalem-Φεστιβάλ Αθηνών, Parliament, Μουσείο Μπενάκη κ.α.). Η έρευνα της είναι αφιερωμένη στον χορό και στη συνείδηση του χορού, στην αποτύπωση και εμπειρία ατομικά και κοινωνικά ώστε να αναπτύσσονται απαραίτητες αλλαγές, για την κατασκευή ή το σπάσιμο οδών, προκειμένου ο χορός να βιώνεται, να μετατρέπεται, να μεταδίδεται. Η δουλειά της εστιάζει στην παρατήρηση και διεύρυνση της πληροφορίας που υπάρχει μέσα στο σώμα και στο πώς η έκφραση της συνομιλεί με την τεχνική για να μπορέσει να υπάρξει. Δουλεύει σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς εξελίσσοντας τη μουσικότητα μέσω των αισθήσεων, της μνήμης και του ήχου.