ΒΑΛΑΣΙΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ
Εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία από 16 έως 50 ετών

2η Εβδομάδα - 3 ώρες/μέρα
17:30 - 20:30 (Αθλητικό Κέντρο Δ. Βικέλας)


syn: συνύπαρξη, συνεργασία

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά στα σμήνη διακρίνει κανείς ένα είδος συνεργασίας που προκύπτει μεσα από την αλληλεπίδραση των μελών τους για την επίτευξη μιας δραστηριότητας, την επικοινωνία και την κάλυψη των αναγκών.

Δομημένο γύρω από την συμπεριφορά του σμήνους και μέσα από εικαστικά παιχνίδια, στο εργαστήριο αυτό θα ασχοληθούμε με τις βασικές αρχές του δημιουργικού χορού (Laban) για να οδηγηθούμε μέσα από αυτές στην ανάπτυξη και ανάγνωση της κίνηση χρησιμοποιώντας παράλληλα την οδηγημένη και ελεύθερη μετάφραση ερεθισμάτων. Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε το σώμα με τη σκέψη, τη φαντασία και τις εικόνες για να ανακαλύψουμε τη χαρά της κινητικής δημιουργικότητας και να δώσουμε μέσω του χορού στις μεικτές ομάδες ατόμων με και χωρίς αναπηρία τη δυνατότητα έκφρασης και συνεργασίας για τον σχεδιασμό ενός χορού που οι ίδιες επιλέγουν. Να τις δούμε δηλαδή ως μοναδικότητες που επικοινωνούν για τη δημιουργία κοινών τόπων.

Πιο συγκεκριμένα θα εξεταστεί ο χορός σε μια ομάδα, ως ένα σώμα, οι μικροαρχιτεκτονικές σμήνους και η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών ρυθμών.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία από 16 έως 50 ετών με κοινό σημείο αναφοράς την καλλιτεχνική δημιουργία, τον χορό και την άρση των περιορισμών που υφίστανται ανάμεσα στους ανθρώπους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα άτομα με κινητική αναπηρία να είναι χειριστές αναπηρικού αμαξιδίου, αν αυτό χρειάζεται, ενώ δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στον χορό.


Η Βαλασία Συμεωνίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με την υποτροφία Κούλα Πράτσικα για να συνεχίσει τις σπουδές της στη χορογραφία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Artez Institute of Arts the Netherlands (Master of Theatre Practices). Έχει επίσης αποφοιτήσει από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών ως Μηχανολόγος Μηχανικός.

Η έρευνα της αφορά τη σχέση χώρου και σώματος στη χορογραφική διαδικασία και γραφή. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας έχει παρουσιάσει την παράσταση χορού Be- opticon στην Ακαδημία Θεάτρου του Βερολίνου (Ernst Busch Academy of Dramatic Arts) και έχει συμμετάσχει με ένα άρθρο της στο βιβλίο για τον χορό και τις καλλιτεχνικές πρακτικές Inventing Futures (thinking and doing artistic research). Η διδασκαλία της και το χορογραφικό της έργο ενσωματώνει και χρησιμοποιεί στοιχεία από τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Hellenic Dance Company, Κυριάκο Χατζηιωάννου, Eva Karzcag καθώς και Julian Barnett και Erik Kaiel ως σύμβουλος κίνησης. Το 2011 συνεργάστηκε ως guest choreographer με το κέντρο χορού Danceateliers στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω στην κίνηση για άτομα με αναπηρία και ερευνά την τέχνη του χορού ως μέσο ενθάρρυνσης και κοινωνικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία. Στα πλαίσια αυτού διοργανώνει εργαστήρια για άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Βερολίνο και στην Ολλανδία.