ΟΛΙΑ ΤΟΡΝΑΡΙΤΟΥ
Τεχνική Σύγχρονου Χορού Martha Graham

1ο Σαββατοκύριακο - 2 ώρες/μέρα
12:30 – 14:30


H τεχνική της Martha Graham είναι η πρώτη τεχνική σύγχρονου χορού και δημιουργήθηκε από την ίδια στις αρχές του 20ου αιώνα με σκοπό να περάσει μέσα από το έργο της η ενέργεια του ζωντανού κόσμου. Εφηύρε μια νέα κινησιολογική γλώσσα και τη χρησιμοποίησε για να εκφράσει το πάθος, την οργή, την έκσταση, αισθήματα συνυφασμένα με την ανθρώπινη κατάσταση. Την ανέπτυξε μέσα από ατελείωτους πειραματισμούς σε βασικές ανθρώπινες κινήσεις και τη θεμελίωσε στη διαρκή εναλλαγή της σύσφιξης (contraction) και χαλάρωσης (release) σε απόλυτο συνδυασμό με την εκπνοή και την εισπνοή. Πάνω σε αυτή τη βάση στήριξε ένα ολόκληρο λεξιλόγιο κινήσεων και δόμησε ένα μάθημα που αποτελείται από ασκήσεις πατώματος, κέντρου και κίνησης στον χώρο μέσα από τις οποίες οι χορευτές κινούνται δίνοντας οντότητα και στις τρεις διαστάσεις. Μέσα από κινήσεις αιχμηρές, γωνιώδεις, κοφτές, άμεσες με βάθος και εσωτερικότητα και με συνεχή εξάσκηση στην τεχνική ο χορευτής καταφέρνει να δυναμώσει το σώμα του, να το διαμορφώσει και να το πειθαρχήσει, ενώ παράλληλα καταφέρνει να βρει την ελευθερία έκφρασης μέσα από την απόλυτη φόρμα.

Η Όλια Τορναρίτου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι αριστούχος απόφοιτος της ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού "Άννα Πέτροβα". Συνέχισε τις σπουδές της στο Martha Graham School of contemporary dance στη Νέα Υόρκη από όπου αποφοίτησε από το trainnee program. Υπήρξε μέλος του ANALYSIS DANCE COMPANY της Βάλιας Αλεξανδράτου από το 1996-2000 και το 1999 επιλέχθηκε από το Μartha Graham Dance Company να χορέψει στην αναβίωση του PANORAMA στη χειμερινή σεζόν του στο JOYCE THEATRE.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξε την τεχνική της Martha Graham στο κέντρο μελέτης χορού Ραϋμόνδου και Ισιδώρας Ντάνκαν, στα εκπαιδευτήρια ΑΚΜΗ και στο ΙΕΚ ΑΞΙΑ, στη δημοτική σχολή χορού Λεμεσού και στο studio ΜΕΤΣΗΣ. Τον Ιούλιο του 2014 συμμετείχε στο φεστιβάλ χορού DANCE DAYS 4 στα Χανιά. Έχει οργανώσει σεμινάρια σε διάφορες σχολές χορού στη Κύπρο και από τον Ιούνιο του 2012 διδάσκει στο studio DAN.C.CE.
Το 2002 και το 2012 διορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στην επιτροπή των απολυτήριων εξετάσεων των ιδιωτικών σχολών χορού για το σύγχρονο χορό.
Από το Σεπτέμβριο του 2000 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και διδάσκει την τεχνική της Martha Graham στο φυτώριο και επαγγελματικό τμήμα. Είναι επίσης υπεύθυνη προβών της HELLENIC DANCE COMPANY(ομάδα της Κρατικής Σχολής) στις παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Φεστιβάλ Αθηνών) και στο εξωτερικό (Παρίσι, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη).