ΜΑΡΙAΝΝΑ ΤΣΑΓΚΑΡAΚΗ & GINA ORA YOLI
Being Moved, Being Seen

1η Εβδομάδα - 3 ώρες/μέρα
13:00 – 16:00


Ένα εργαστήριο που συνδυάζει την Αυθεντική Κίνηση και τον χορό Butoh.

Η Αυθεντική Κίνηση αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950 από την ιδρύτρια Mary Strarks Whitehouse. Η μέθοδος εξελίχθηκε από το χορευτικό της υπόβαθρο (Mary Wigman και Martha Graham) και τις σπουδές της στη μέθοδο του Γιούνγκ. Η Αυθεντική κίνηση είναι μια πρακτική όπου οι Κινούμενοι κινούνται με τα μάτια κλειστά υπό το βλέμμα ενός Μάρτυρα. Δίχως μουσική και χωρίς καθοδήγηση πάνω στην κίνηση. Εδώ ο Κινούμενος είναι αυτoκαθοδηγούμενος, ακολουθώντας την εσωτερική οργανική του παρόρμηση. Είναι μια πρακτική «Παρουσίας». Ο Κινούμενος είναι παρών στις φόρμες, αισθήσεις, εικόνες, συναισθήματα, μνήμες που αναδύονται. Ο Μάρτυρας είναι παρών στον Κινούμενο, δίχως επικριτική στάση και είναι παρών στα δικά του επίσης εσωτερικά ερεθίσματα. Το Butoh είναι μια avant-garde μορφή τέχνης που γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1959. Προέρχεται από τη λέξη buyo που σημαίνει κύκλος ή χορός και toh που σημαίνει κουβαλώ ή πάτημα του ποδιού στη γη. Οι ιδρυτές αυτού του ρεύματος είναι ο Τatsumi Hijikata και ο Kazuo Ohno. Το Butoh δεν είναι απλά «χορός» αλλά είναι η άρνηση της ιδέας του «χορεύω» όπως την αντιλαμβανόμαστε γενικά. Είναι ένα μονοπάτι όπου ο χορευτής, μέσω του αυτοσχεδιασμού, εξερευνά άλλες μορφές ύπαρξης πέρα από την ανθρώπινη. Χρησιμοποιεί ως καθοδηγητικές γραμμές το «ορατό» και «αόρατο» στον φυσικό κόσμο. Αυτές τις στιγμές ερχόμαστε σε επαφή με τη θεμελιώδη έννοια και διαδικασία της «μεταμόρφωσης».

Εφαρμόζοντας και τις δύο προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν και να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη, οι συντονίστριες θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες έναν πιο πλούσιο τρόπο να εξερευνήσουν την «παρουσία» μέσα από δημιουργική σωματική έκφραση που αναζητά να αποκαλύψει τους αυθεντικούς μας εαυτούς.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν στο στούντιο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Στο εργαστήριο θα δουλέψουμε με ασκήσεις για την αναπνοή και την αφύπνιση των αισθήσεων, θα χρησιμοποιήσουμε τον ήχο και τη σιωπή. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που προκύπτουν από τις κινητικές εμπειρίες και την εφαρμογή τους στη ζωή μας. Θα αναζητήσουμε ποιοι είμαστε ως κινούμενοι και μάρτυρες στη ζωή μας, τον ρόλο της φαντασίας, της μνήμης και των συναισθημάτων ως σωματική έκφραση, καθώς και τη θέση μας στον φυσικό κόσμο.

Μαριάννα Τσαγκαράκη

Η Μαριάννα γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» το 2001. Έχει 15 χρόνια εμπειρίας ως δασκάλα και χορεύτρια. Διδάσκει σύγχρονο χορό, butoh και κινησιολογία σε ηθοποιούς, ενώ πρόσφατα έγινε δασκάλα hatha/vinyasa yoga.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004 και στην τελετή Αφής της Φλόγας για την Παραολυμπιάδα στην Αθήνα. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε διακεκριμένους δασκάλους/χορευτές butoh όπως: M. Iwana, I. Γκαραγκούνη, Y.Yoshioka, S. Koseki, K.Kan, A.Takenouchi. Δίνει σόλο παραστάσεις butoh από το 2009 και έχει χορέψει με τον Α. Takenouchi στο φεστιβάλ Αισχυλείων. Το 2011 & 2015 έλαβε μέρος στο Ιnternational dance eXchange & butoh Festival «eX..it!» στη Γερμανία (Κ. Μai, Τ. Iwaoka, A. Pintus, S. Ishikawa, D. Fujiwara, Batarita, N. Nakajima, Y. Waguri, M. Furutani, M. Havier Ciria, V. Tszin, Y. Umiumare, R. Lee etc). Eίναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Constant Flux» και της ομάδας σωματικού θεάτρου «Απ’ αλλού φερμένη».

Συνεργάζεται με τους εικαστικούς Μαρία Ζερβού και ‘’2formotion’’ με συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ (Aθήνα, Σύρο, Mάλτα, Κάννες, Mαδρίτη, Mιλάνο, Βενετία, Ν. Υόρκη). Η Μαριάννα είχε πάντα την αίσθηση ότι το σώμα είναι ιερό. Πιστεύει ότι ο χορός είναι μια όμορφη ποιότητα που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και θέλει να βοηθήσει στην αφύπνιση της. Το ενδιαφέρον της για τη ροή της ενέργειας την οδήγησε στο να γίνει θεραπεύτρια Ολιστικής Μάλαξης. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικό ενός έτους της μεθόδου Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής και έχει τον πρώτο βαθμό στο Ρέικι.

Gina Ora Yoli

Η Gina Ora Yoli ξεκίνησε να σπουδάζει χορό 15 χρονών, πρώτα τζαζ και αργότερα μοντέρνο χορό. Πήρε το Μπάτσελορ της στην Performance & Choreography (Columbia College, Chicago Ill.) και το Μάστερ της στις Expressive & Dance Movement therapies (Lesley College, Cambridge MA). Άρχισε την καριέρα της ως Χοροθεραπεύτρια στα εκπαιδευτικά πεδία ψυχικής και διανοητικής υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, στη δουλειά της αναπτυσσόταν ένα ενδιαφέρον να εξερευνήσει τα μέρη όπου η χορευτική έκφραση, η θεραπεία και η πνευματικότητα συγκλίνουν. Η Gina ταξίδεψε στην Ασία για να δει και να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πολυεθνικές χορευτικές εμπειρίες και να μαθητεύσει στον διαλογισμό. Ήταν αρκετά τυχερή ώστε να συναντήσει μεγάλους δασκάλους τόσο του χορού όσο και του διαλογισμού. Τότε ήταν που βίωσε μέσω του σώματος, την επαφή με το Πνεύμα επιτρέποντας στον εαυτό της να εκφραστεί μέσα από αυθόρμητη κίνηση. Αυτή η εμπειρία τη βοήθησε να αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο τον εαυτό της, τους άλλους και τον κόσμο, ενώ την επηρέασε βαθιά και στη θεραπευτική της δουλειά. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αυθεντική Κίνηση το 1998 και είναι συντονίστρια από το 2004. Η Gina συνεχίζει να μελετά και να εξερευνά τη συνειδητότητα μέσα από το σώμα και τις θεραπευτικές εθιμοτυπίες μαθητεύοντας με έναν Περουβιανό σαμάνο και με δασκάλους Μη Δυαδικότητας. Γεννήθηκε στην Αμερική και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, Ισραήλ. Της αρέσει να μετακινείται σε όλο τον κόσμο και να προσφέρει την ευκαιρία εξάσκησης της Αυθεντικής Κίνησης.