ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ
Κλασικό Μπαλέτο

2η Εβδομάδα – 2 ώρες/μέρα
10:30 – 12:30


Εμπνευσμένος από τη διδασκαλία του Ιάπωνα δασκάλου πολεμικών τεχνών Akira Hino, την εμπειρία του ως χορευτής του William Forsythe και τέλος, ως χορογράφος με τις προσωπικές του αναζητήσεις, ο Ιωάννης Μανταφούνης ανέπτυξε τη διδασκαλία του έχοντας βασικό άξονα την οργανική λειτουργία της κίνησης.

Χρησιμοποιώντας τα τρία βασικά στοιχεία: Τάξη, Κατεύθυνση, Διεύθυνση, ως σωματικό-κινητικά εργαλεία, προσπαθεί να ενώσει την κίνηση με την εμπειρία της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 1ον: να μετακινηθεί το ενδιαφέρον από την παραγωγή και την εκτέλεση της κίνησης στην εμπειρία αυτής και 2ον: να δοθεί έμφαση στο πώς βιώνουμε την αίσθηση της σωματικής εμπειρίας. Στο σύνολό της, αυτή η οπτική αποσκοπεί στην ανάδειξη της συνείδησής μας εν κινήσει.

O Ιωάννης Μανταφούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και στο Ανώτατο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού. Πριν ξεκινήσει να χορογραφεί τις δικές του παραστάσεις δούλεψε με το Opera Ballet στο Γκέτεμποργκ, το Nederlands Dans Theater ΙΙ και το 2005 έγινε μέλος της Forsythe company.

Το 2004 σχηματίζει μαζί με την Κατερίνα Σκιαδά και τον Αναστάση Γούλιαρη την ομάδα «Lemurius», με την οποία δημιουργούν και παρουσιάζουν παραστάσεις στην Αθήνα και σε φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Πριν από 10 χρόνια ξεκινά μαζί με τους Fabrice Mazliah και May Zarhy την κολεκτίβα mamaza και δημιουργεί μεταξύ άλλων τις παραστάσεις P.A.D. HUE, Z.E.R.O., Cover Up, PAUSING, The NIKEL project, Asingeline, Eifo Efi, οι οποίες παρουσιάζονται σε φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Ασία.

Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο deSingel στην Αμβέρσα (2011-2012) με την ομάδα mamaza και αργότερα, λαμβάνει την υποστήριξη των RESO Swiss for dance 2012-2013, Modul Dance (european program for dance ) 2012-2013 και Kultur Stiftung des Bundes, σε καλλιτεχνικό πρόγραμμα residency στο Kunstlerhaus Mousonturm στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Από το 2013 υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Prairie του Pourcent Culturel Migros, στην Ελβετία.

Σήμερα, συνεχίζει τη συλλογική του πορεία με την Έλενα Γιαννιώτη, στην παράσταση "ApersonA", που δημιουργήθηκε το 2014. Επίσης, με την παραστατική εγκατάσταση "One One One" με την Aoife McAtamney, με ένα νέο κομμάτι το 2015 σε συνεργασία με τον Laurent Chétouane, τη δημιουργία του "A Real Case Of Nothing" μαζί με τους Bruce Myers, Έλενα Γιαννιώτη και Roberta Mosca το 2016.

Παράλληλα, διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία μέσα από τη ματιά της αρχαίας πολεμικής τέχνης "Budo" και δημιουργεί παραστάσεις για σχολές και ομάδες όπως: Ballet Junior Genève, Palucca Schule Dresden, Hohschule Frankfurt, CFC Geneva, P.A.R.T.S. Bruxelles, la Manufacture Lausanne κ.ά.