ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Αφρικάνικος Χορός

1η Εβδομάδα - 2 ώρες/μέρα
10:00 – 13:00

Γνωριμία με τον παραδοσιακό αφρικάνικο χορό της Δυτικής Αφρικής.
Η αίσθηση της ομάδας. Ο κύκλος. Ένωση κρουστών και χορευτών.
Επανασύνδεση με τη σπονδυλική στήλη, το στέρνο και τη λεκάνη.
Με το σώμα μας και τη σωστή του στάση. Με τη γη και τον ουρανό. Αποφόρτιση και ανανέωση μέσω των γυμνών πελμάτων και της άμεσης επαφής με τη γη. Μια ευκαιρία να απελευθερωθούμε, να ενωθούμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαμογελάσει!
Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλα τα σώματα (σωματότυποι) και όλες τις ηλικίες. Είναι απλός και προσιτός, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του. Χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα, εσωτερικό ρυθμό και επανασύνδεση με το σώμα και τη γη.
Είναι ένας χορός που τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Ο αφρικάνικος χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα αφρικάνικα κρουστά. Ο ήχος των κρουστών, και πιο συγκεκριμένα ο ήχος του Djembe (ένα από τα πιο δυναμικά κρουστά του κόσμου, πολύ εκφραστικό και με μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας) παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς και χτίζει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα γεμάτη πολυρρυθμίες και γήινους παλμούς που σε συνδυασμό με τα γυμνά πέλματα, προκαλεί την ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος. Ο συνδυασμός της πολυρρυθμίας με την κίνηση προκαλεί ευφορία και απόλυτη ένωση στη συνολική συνύπαρξη μουσικών και χορευτών. Αφήνοντας το σώμα μας να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση (χαλαρή λεκάνη, χαλαρά ισχία), ακουμπώντας το πάτωμα με γυμνό πέλμα και συνειδητοποιώντας τη σπονδυλική μας στήλη, αλλάζει η στάση όχι μόνο του σώματος μας αλλά και η στάση μας απέναντι στη ζωή.
Αφαιρώντας τις εντάσεις από το σώμα μας, τις αφαιρούμε και από την ψυχή μας.

Το Εργαστήριο είναι ανοιχτό για όλα τα επίπεδα.

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Χορογράφος – Χορεύτρια – Καθηγήτρια Χορού
Η Άννα Καραμήτσου αποφοίτησε από την Κρατική Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Σπούδασε, με υποτροφία από την Γαλλική Κυβέρνηση, Ψυχοθεραπεία μέσω του χορού και Ιστορία Χορού στο Πανεπιστήμιο της Sorbonne Paris IV στο Παρίσι και, επίσης με υποτροφία, στην Σχολή του Peter Goss σύγχρονο χορό. Κατέχει ειδική άδεια από τον Peter Goss για τη διδασκαλία του συστήματος του. Έχει παρακολουθήσει, ακόμα, πλήθος ανεξάρτητων μαθημάτων με αντικείμενο τον κλασικό, σύγχρονο χορό και πολλά άλλα είδη χορού καθώς και σεμινάρια σε Αμερική, Ευρώπη και Αφρική.
Έχει συμμετάσχει ως σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και répétitrice σε ομάδες χορού και θεάτρου, όπως: Γ. Μέτσης, Χ. Μανταφούνης, Editta Braun, Blanca Li, L. Gomes, Μ. Ναλμπάντης, Urban Sax, Επαγγελματική Σχολή Χορού Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Α. Παυλίδου-Κρίσιμη Μάζα, κ.ά.
Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, ως χορεύτρια-σολίστ για τον κεντρικό χορευτικό ρόλο «Αηδόνα», και σαν répétitrice, στο έργο του Αριστοφάνη «Οι Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζού Νικολούδη (Επίδαυρος, Ηρώδειο κ.ά).
Έχει συνεργαστεί, επίσης, ως χορογράφος, répétitrice και χορεύτρια στην Comédie Française στο έργο «Le Bal masqué» σε σκηνοθεσία του Anatoli Vassiliev, καθώς και σε πλήθος θεατρικών έργων, μουσικοχορευτικών παραστάσεων, ταινιών, video clip κ.ά.
Διδάσκει σύγχρονο και κλασικό χορό σε σχολές της Γαλλίας και της Ελλάδας από το 1986.

Μελετά τον αφρικάνικο χορό και την αφρικανική μουσική (τραγούδι, κρουστά, n'goni) από το 1993 με τους: Norma Claire, Ibrahim Doumbia, Elsa Wolliaston, Irène Tassembedo, Mame Leno, Aicha Diallo, Doumbia Abdou, Moise Kourouma, Assetou Coulibaly, Ousmane Touré, Yelly Thioune, Mamadama Camara, Gérard Diby, Sourakhata Dioubaté, Yama “La Reine de Sabar” Wade, Maître Maré Sanogo, Bachir Sanogo, Kassoum Diarra, Sega Sidibé κ.ά., Το 1997 φέρνει τον αφρικάνικο χορό για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έκτοτε, δίνει σεμινάρια σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η μέθοδος της είναι βασισμένη στην συνειδητοποίηση του σώματος, την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της ενότητας του μυαλού με το σώμα αλλά και με τον εξωτερικό από το σώμα χώρο και τους άλλους ανθρώπους. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του συμμετέχοντα ως μονάδα αλλά και ως μέλος της ομάδας. Διερευνά, επίσης, τη σύνδεση του αφρικάνικου με τον σύγχρονο χορό στη γλώσσα της κίνησης και εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση του χορευτή με τον μουσικό στο μουσικοχορευτικό σχήμα.
Έχει οργανώσει σειρά σεμιναρίων, με σημαντικούς δασκάλους από το εξωτερικό, θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, ενώ οργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια σχετικά με τον αφρικάνικο χορό, τα κρουστά και με την αφρικάνικη κουλτούρα.
Τα τελευταία χρόνια, έχει χορογραφήσει τις παραστάσεις: “Kelen Maana Farafina Υε” (Ένα Παραμύθι για την Αφρική), “Μάσκα” και “Γένους Θηλυκού” , όπου αναμιγνύει τον αφρικάνικο χορό με τον σύγχρονο χορό, το flamenco, το θέατρο, το χοροθέατρο και τα παραμύθια και οι οποίες αποτελούν μια σύγχρονη ματιά στην παράδοση, χρησιμοποιώντας αφρικάνικα ηχοχρώματα σε ζωντανή μουσική.
Είναι μέλος πολλών καλλιτεχνικών ομάδων και της Σχολής Αφρικάνικων Παραδοσιακών Κρουστών και Χορού των Séga Sidibé και Mamadou Kante, στη Μπαμακό, στο Μαλί (Δ.Αφρική).
Το 2004 ίδρυσε σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο την Ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής Seli Kanou.
Το 2007 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, Studio Seli Kanou. (Seli Kanou, στη βασική διάλεκτο του Μαλί, τα Bambara, σημαίνει Γιορτή Αγάπης).

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ :

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1981 στην Αθήνα.
Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές αρχικά (2000-2004), στα ελληνικά-ανατολίτικα κρουστά (τουμπελέκι, μπεντίρ, ντέφι, νταούλι κ.α. με τους Μιχάλη Κλαπάκη, Glen Velez, Okay Temiz, Misirli Ahmed κ.ά.), κι αργότερα (2005-2011), στα κλασικά κρουστά συμφωνικής ορχήστρας (ταμπούρο, τύμπανα, μαρίμπα κ.α.) στην τάξη του Κων/νου Βορίση και Κων/νου Θεοδωράκου. Το 2001 ανακαλύπτει το djembe, κι από τότε τα κρουστά της Δ. Αφρικής γίνονται το επίκεντρο της μελέτης και μουσικής αναζήτησης του. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα μαθημάτων και σεμιναρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική, με σημαντικότερη επιρροή και μαθητεία δίπλα στον Maître Maré Sanogo (πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και σολίστα των εθνικών μπαλέτων του Mali). Το 2003 συναντά τη χορογράφο, χορεύτρια και δασκάλα χορού Άννα Καραμήτσου, από την οποία εκπαιδεύεται στη συνοδεία του αφρικάνικου χορού και ξεκινά η μέχρι και σήμερα συνεργασία τους, με αποτέλεσμα την εξειδίκευση του στη μουσική συνοδεία χορού-κίνησης και την ίδρυση της Ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής Seli Kanou στην οποία συμμετέχει ως σολίστ και ως υπεύθυνος της μουσικής διδασκαλίας. Το 2007 η Άννα Καραμήτσου ιδρύει τη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, Studio Seli Kanou, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης, εκπαίδευσης και διάδοσης της μουσικοχορευτικής αυτής κουλτούρας στην Ελλάδα, στην οποία είναι βασικό στέλεχος. Μέσω της Ομάδας/Σχολής Seli Kanou έχει πραγματοποιήσει πληθώρα παραστάσεων, συναυλιών, μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους Seraphin Zekoua (2005-2010), Moussa Oularé (2010), Maître Maré Sanogo (2011, 2012, 2013), Mama Adama Camara (2012), Bachir Sanogo (2012, 2013), Kassoum Diarra (2014), Sega Sidibé (2015). Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με ανθρώπους από όλους τους χώρους της τέχνης. Μέλος των επαγγελματικών ομάδων κρουστών “Echodrassi” του Νίκου Τουλιάτου και “Drumvoice” του Πέτρου Κούρτη, του world music band “Los dos o mas” κ.ά. Διδάσκει με πάθος, πίστη και αφοσίωση από το 2007 σε ενήλικες και παιδιά, με σκοπό το djembe, τα dundun και τα αφρικάνικα κρουστά, να γίνουν ευρέως πιο γνωστά και προσιτά σε όλους.

NΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985.
Το 2004 ξεκίνησε κλασικά κρουστά με την Κυριακή Τσακιρίδου και στη συνέχεια στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου και Ωδείο Ακρόπολις με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Βορίση.
Από το Μάιο του 2004 είναι μέλος της Ομάδας κρουστών «ΗΧΟΔΡΑΣΗ» του Νίκου Τουλιάτου με την οποία έχει λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, με κορυφαία στιγμή την τελετή έναρξης & λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Το Μάρτιο του 2008 ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα αφρικάνικων κρουστών με τον Αντώνη Παπαδόπουλο και αφρικάνικου χορού με την Άννα Καραμήτσου στην Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών STUDIO SELI KANOU. Από την επόμενη χρονιά συνοδεύει στα κρουστά τα μαθήματα αφρικάνικου χορού και είναι μέλος της ομάδας αφρικάνικου χορού & κρουστών “SELI KANOU”.
Τον Δεκέμβριο του 2009 ταξίδεψε στο Μαλί, στη Δυτική Αφρική και παρακολούθησε σεμινάρια αφρικάνικων κρουστών με τους Maître Maré Sanogo και Karim Coulibaly και αφρικάνικου χορού με τον Ibrahim Doumbia και ντόπιους δασκάλους.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφρικάνικων κρουστών με τους S.Zekoua, I.Toure, K.Diarra, B.Sanogo και αφρικάνικου χορού με τους N.Claire, S.Zekoua, M.Camara, G.Diby, M.Kourouma.
Από τον Ιούλιο του 2011 για μία εβδομάδα κάθε χρόνο παρακολουθεί σεμινάρια αφρικάνικων κρουστών με τους H. Dembele, S. Camara, P. A. Diarra, T. Guei, A.B. Dembele, M. Ndiaye, κ.ά και αφρικάνικου χορού με τους A. Kouyate, A. Coulibaly, M. Nyakam, F. Camara, S. Dioubate κ.ά στο φεστιβάλ Mama Africa Meeting στην Ιταλία.
Το καλοκαίρι του 2012 συμμετέχει στις συναυλίες του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου με τη Μαρία Φαραντούρη στο Sani Festival, στη Χαλκιδική και στο Ηρώδειο στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη “Κατάσταση Πολιορκίας”.
Τον Ιανουάριο του 2015 αρχίζει τη συνεργασία της με τον Δ. Σαββόπουλο και την Ελένη Βιτάλη.