vitoria2

Βιτόρια Κωτσάλου

Day out of Time - Sunrise στο Sundown dance
1η Εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα)

Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, σε ένα δημόσιο σημείο αφιερώνω την ημέρα στο να είμαι στην κατάσταση του χορού. Ανοίγοντας τις αισθήσεις, τα σημεία από όπου αντιλαμβάνομαι, ανιχνεύοντας την ποίηση που υπάρχει εν κινήσει μέσα και γύρω μου. Αυτή είναι μια παραστατική πρακτική. Είναι παραστατική με την έννοια ότι λαμβάνει χώρα έξω σε ένα δημόσιο σημείο όπου οι άνθρωποι περνούν, παρόλα αυτά η εστίαση δεν είναι στην εκτέλεση, αλλά στην πρακτική. Μέσω αυτής της πρακτικής τα 3 στρώματα της επιδερμίδας της αντίληψης - η προσωπική, κοινωνική και το περιβάλλον/κόσμος- ενώνονται μέσα από το χορό. Πρόκειται για μια πράξη αφοσίωσης και εξερεύνησης των τριών αυτών επιπέδων μέσω του χορού και την ευκαιρία για την εμβάθυνση σε ερωτήματα…πώς χορεύω ώστε να τροφοδοτούμαι, τι είναι χορός για μας, από πού προέρχεται, πώς έρχεται, τι είναι αληθινός χορός, αν υπάρχει μία αληθινή κατάσταση του χορού, τι καλλιεργεί το χορό και τι σχέση έχει με την κοινωνία και τον κόσμο.

Ο Χορός δεν σταματά ποτέ, συνεχίζει και εμείς χορευτές να μπαίνουμε μέσα και έξω από τη μελωδία του και την έκφρασή του. Και ενδεχομένως η βαθύτερη ικανότητά μας ως χορευτές είναι να συντονιζόμαστε στο χορό, και όχι στο να τον δημιουργούμε ή να τον χορεύουμε.

To Sunrise to Sundown dance έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο νησί της Ύδρας το καλοκαίρι του 2014 κατά τη διάρκεια του R.I.C.E. (www.riceonhydra.org).

Ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή
Όποιος ενδιαφέρεται για αυτή τη διαδικασία είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει. Η μόνη προϋπόθεση είναι η βούληση να αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα στο χορό σε ένα δημόσιο σημείο, και να λάβει μέρος στις συνεδριάσεις ενημέρωσης πριν και μετά την ημέρα. Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε χορευτές ανεξαρτήτως εμπειρίας.

Διαδικασία

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015: Συνομιλίες στο παγκάκι
Κάθε ενδιαφερόμενος συμμετέχοντας καλείται σε συνάντηση γνωριμίας σε ένα επιλεγμένο παγκάκι (σε εξωτερικό χώρο). Αυτός είναι ένας τρόπος συνάντησης, πρόσωπο με πρόσωπο, να συζητήσουμε γιατί μας ενδιαφέρει αυτή η πρακτική και να μοιραστούμε ιδέες, στόχους έρευνας και ανησυχίες.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015: Ομαδική συνάντηση και επιλογή των σημείων
Μια δίωρη συνάντηση με όλη την ομάδα των συμμετεχόντων. Στην πρώτη ώρα θα δώσω μια σύντομη ομιλία σχετικά με την προσέγγιση για την πρακτική, προκειμένου να αναπτύξουμε μια συζήτηση, να θέσουμε τα ερωτήματα μεταξύ μας και να συντονιστούμε σε αυτή την πρακτική και τις επεκτάσεις της.
Στη δεύτερη ώρα θα περπατήσουμε γύρω στην πόλη της Σύρου και ο καθένας μας θα δείξει το επιλεγμένο σημείο του/της για την πρακτική. Θα συζητήσουμε και να επιλύσουμε οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα που αφορούν το χώρο.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015: Sunrise to Sundown dance
Κάθε συμμετέχων βγαίνει στην ανατολή του ηλίου στο επιλεγμένο σημείο του/της και αρχίζει την πρακτική. Η πρακτική λήγει το ηλιοβασίλεμα. Μαζί μας μπορούμε να έχουμε νερό και θα υπάρχει οργάνωση για τη χρήση τουαλέτας σε κοντινό, από κάθε επιλεγμένο χώρο, σημείο.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015: Συνάντηση
Μια συνεδρία δύο ωρών για συζήτηση, ανταλλαγή, μοίρασμα αποκαλύψεων και εμπειριών και το κλείσιμο της διαδικασίας.

Η Βιτόρια Κωτσάλου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading Αγγλίας και από τότε έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη, μελέτη και εμπειρία ως χορεύτρια. Aπό το 2004 συμμετέχει σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου, χορού και θεάτρου και παρουσιάζει δικά της μικρού μήκους σόλο κομμάτια. Τον Αύγουστο του 2012 οργάνωσε και διηύθυνε το Μικρό Φεστιβάλ Χορού στο νησί της Ύδρας. Και το 2013 συνεργάστηκε με τον Μ. Κλίεν για το πρόγραμμα R.I.C.E. στην Ύδρα. Με τον Μ. Κλίεν επίσης συνεργάστηκε ως υπεύθυνη παραγωγής για το έργο Parliament στο Μουσείο Μπενάκη, και ως χορεύτρια στο έργο Jerusalem που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το έργο της είναι αφιερωμένο στο χορό και στη συνείδηση του χορού, στην έρευνα και εμπειρία, ατομικά και κοινωνικά, ώστε να αναπτύσσονται απαραίτητες αλλαγές, για την κατασκευή ή το σπάσιμο οδών, προκειμένου ο χορός να βιώνεται, να μετατρέπεται, να μεταδίδεται. Η δουλειά της εστιάζει στην παρατήρηση και διεύρυνση της πληροφορίας που υπάρχει μέσα στο σώμα και στο πώς η έκφρασή της συνομιλεί με την τεχνική για να μπορέσει να υπάρξει.