african3

Άννα Καραμήτσου
με συνοδεία live κρουστών από τον Αντώνη Παπαδόπουλο και τη Νατάσα Παυλάτου

Γνωριμία του σώματός μας μέσω του Aφρικάνικου χορού
2η Εβδομάδα, 3 ώρες/μέρα

Γνωριμία με τον παραδοσιακό αφρικάνικο χορό της Δυτικής Αφρικής.
Η αίσθηση της ομάδας. Ο κύκλος. Ένωση κρουστών και χορευτών.
Επανασύνδεση με τη σπονδυλική στήλη, το στέρνο και τη λεκάνη.
Με το σώμα μας και τη σωστή του στάση. Με τη γη και τον ουρανό. Αποφόρτιση και ανανέωση μέσω των γυμνών πελμάτων και της άμεσης επαφής με τη γη. Μια ευκαιρία να απελευθερωθούμε, να ενωθούμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαμογελάσει!
Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλα τα σώματα (σωματότυποι) και όλες τις ηλικίες. Είναι απλός και προσιτός, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του. Χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα, εσωτερικό ρυθμό και επανασύνδεση με το σώμα και τη γη.
Είναι ένας χορός που τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Ο αφρικάνικος χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα αφρικάνικα κρουστά. Ο ήχος των κρουστών, και πιο συγκεκριμένα ο ήχος του Djembe (ένα από τα πιο δυναμικά κρουστά του κόσμου, πολύ εκφραστικό και με μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας) παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς και χτίζει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα γεμάτη πολυρρυθμίες και γήινους παλμούς που σε συνδυασμό με τα γυμνά πέλματα, προκαλεί την ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος. Ο συνδυασμός της πολυρρυθμίας με την κίνηση προκαλεί ευφορία και απόλυτη ένωση στη συνολική συνύπαρξη μουσικών και χορευτών. Αφήνοντας το σώμα μας να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση (χαλαρή λεκάνη, χαλαρά ισχία), ακουμπώντας το πάτωμα με γυμνό πέλμα και συνειδητοποιώντας τη σπονδυλική μας στήλη, αλλάζει η στάση όχι μόνο του σώματος μας αλλά και η στάση μας απέναντι στη ζωή.
Αφαιρώντας τις εντάσεις από το σώμα μας, τις αφαιρούμε και από την ψυχή μας.

Το Εργαστήριο είναι ανοιχτό για όλα τα επίπεδα. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Άννα Καραμήτσου

Χορογράφος – Καθηγήτρια Χορού – Χορεύτρια – Ιδρύτρια της πρώτης Σχολής Αφρικάνικου χορού, Μουσικής & Τεχνών, στην Ελλάδα, Studio Seli Kanou.
Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Έχει πάρει υποτροφία από τη Γαλλική Κυβέρνηση για σπουδές στην Ψυχοθεραπεία μέσω του χορού και την Ιστορία Χορού στο Πανεπιστήμιο της Sorbonne Paris IV στο Παρίσι και από την Σχολή του Peter Goss για σπουδές σύγχρονου χορού και απέκτησε ειδική άδεια από τον Peter Goss για τη διδασκαλία του συστήματος του.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος άλλων μαθημάτων με αντικείμενο τον κλασικό, σύγχρονο χορό και πολλά είδη χορού, και παρακολούθησε σεμινάρια σε Αμερική, Γαλλία, Γερμανία καθώς και στην Αφρική.
Έχει διδάξει σύγχρονο χορό στη σχολή του Peter Goss στο Παρίσι, και σύγχρονο και κλασικό χορό σε σχολές της Γαλλίας και της Ελλάδας από το 1986.
Σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και repetitrice σε ομάδες χορού και θεάτρου (Γ. Μέτσης, Χ. Μανταφούνης, Editta Braun, Blanca Li, L. Gomes, Μ. Ναλμπάντης, Urban Sax, Επαγγελματική Σχολή Χορού Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Α. Παυλίδου-Κρίσιμη Μάζα, κ.ά).
Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, σαν χορεύτρια-σολίστ για τον κεντρικό χορευτικό ρόλο «Αηδόνα», και σαν repetitrice, στο έργο του Αριστοφάνη «Οι Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζού Νικολούδη (Επίδαυρος, Ηρώδειο κ.ά).
Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος, repetitrice και χορεύτρια στην «Comédie Française» στο έργο «Le Bal masqué» σε σκηνοθεσία του Anatoli Vassiliev, καθώς και σε πλήθος θεατρικών έργων, μουσικοχορευτικών παραστάσεων, ταινιών, video clip κ.ά. Χορογράφος της παράστασης «ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη, των Εκπαιδευτηρίων «Πλάτωνα» σε σκηνοθεσία Α. Γιργινούδη για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό θεάτρου, Α΄ Βραβείο Περιφέρειας (Ανατολική Αττική), Γ΄Βραβείο Πανελλήνιο.

Ασχολείται με τον αφρικάνικο χορό από το 1993 (Norma Claire, Elsa Wolliaston, Irene Tassembedo, Mame Leno, Aicha Diallo, Doumbia Abdou, Mo
ise Kourouma, Assetou Coulibaly, Ousmane Toure, Yelly Thioune, Mamadama Camara, Gérard Diby, Sourakhata Dioubate, Yama “La Reine de Sabar” Wade, κ.ά.), και διδάσκει από το 1997. Έχει συμβάλει στην εκπαίδευση συνοδείας του αφρικάνικου χορού με αφρικάνικα κρουστά. Έχει οργανώσει σειρά σεμιναρίων, θεάτρων και εκδηλώσεων, και οργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια σχετικά με τον αφρικάνικο χορό και κρουστά και με την αφρικάνικη κουλτούρα. Υπήρξε βοηθός παραγωγής, casting director σε πολλές παραγωγές, συνεργάστηκε για παραγωγές του Υπουργείου Παιδείας.
Μέλος πολλών καλλιτεχνικών ομάδων και της Σχολής Αφρικάνικων Παραδοσιακών Κρουστών και Χορού των Séga Sidibé και Mamadou Kanté, στη Μπαμακό, στο Μαλί (Δ.Αφρική).
Το 2004 ίδρυσε σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο την ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Κρουστών “SELI KANOU”.
Το 2007 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, STUDIO SELI KANOU που στη βασική διάλεκτο του Μαλί, τα bambara σημαίνει Γιορτή Αγάπης.


Αντώνης Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Ξεκίνησε τη πορεία του με τα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά, αργότερα σπούδασε κλασικά κρουστά ορχήστρας και εξειδικεύεται στα αφρικανικά κρουστά της Δ. Αφρικής (djembe).

Σπουδές:
- Ελληνικά παραδοσιακά κρουστά με τον Μιχάλη Κλαπάκη (2001-2003).
- Σεμινάρια ανατολίτικων κρουστών με τους Glen Velez και Okay Temiz το 2003 και με τον Misirli Ahmed το 2004.
- Σπουδές Κλασικών Κρουστών με τους Κωνσταντίνο Βορίση και Κωνσταντίνο Θεοδωράκο (2005-2011).
- Σεμινάρια με τους Stephan Fougeroux και Benoit Cambreling.
- Αφρικάνικα Κρουστά με τους Γιώργο Φασόλη, Seraphin Zekoua και τον Maître Maré Sanogo.
-Σεμινάρια με τους Ponda O ’Bryan, Yeye Kante, Karim Coulibaly, Moussa Oulare, Adama Bilorou Dembele, Sidiki Camara, Dartagnan Camara,Thomas Guei, Harouna Dembele, Bachir Sanogo, Mbar Ndiaye.

Επαγγελματική δραστηριότητα:
- Από το 2003 συνεργάζεται με τη χορογράφο, καθηγήτρια χορού και χορεύτρια Άννα Καραμήτσου, δίπλα στην οποία εκπαιδεύεται στη συνοδεία του αφρικάνικου χορού και συνοδεύει τα μαθήματα της μέχρι και σήμερα.
- Το 2004 ιδρύουν την ομάδα αφρικάνικου χορού & μουσικής Seli Kanou, στην οποία είναι soloist του djembe και υπεύθυνος για την μουσική επιμέλεια-διδασκαλία της ομάδας. Με την ομάδα έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, χώρους διασκέδασης, θέατρα, κοινωνικές-ανθρωπιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές παραστάσεις, συνέδρια κ.α. κάνοντας συναυλίες, happenings, παραστάσεις, σεμινάρια, συνεργασίες κ.α.
- To 2009, συμμετείχε σε εκπαιδευτικό ταξίδι του Studio Seli Kanou στο Μάλι, όπου παρακολούθησε εντατικά master class αφρικάνικων κρουστών με τον Maître Maré Sanogo και έκανε μαθήματα με ντόπιους δασκάλους.
-Την περίοδο 2005-2011 συνεργάστηκε με τον Seraphin Zekoua (Ακτή Ελεφαντοστού), σε διάφορα μουσικά projects, είτε σαν ντουέτο, είτε σαν Garuda Fusion Trio – σε συνεργασία και με τον Lopez Lumbu στο τραγούδι και την κιθάρα –, είτε μέσω της ομάδας Seli Kanou.

- Μέσω της ομάδας Seli Kanou έχει συνεργαστεί με τους:
Maré Sanogo (2011,2012, 2013)
Mama Adama Camara (2012)
Bachir Sanogo (2012, 2013)
Kassoum Diarra (2014)

- Μέλος της ομάδας κρουστών «Echodrasi» του Νίκου Τουλιάτου.
- Μέλος της ομάδας κρουστών «Drumvoice» του Πέτρου Κούρτη.

Εκπαιδευτική δραστηριότητα:
- Διδάσκει με πάθος, πίστη και αφοσίωση τα αφρικάνικα παραδοσιακά κρουστά djembe και dundun από το 2007.
- Πραγματοποιεί σεμινάρια και workshops αφρικάνικων κρουστών σε διάφορες σχολές και festivals.
- Πραγματοποιεί σεμινάρια και workshops για την κατασκευή και επισκευή κρουστών σε διάφορες σχολές και festivals.
-Σκοπός του είναι το djembe και τα αφρικανικά κρουστά να γίνουν πιο προσιτά σε μαθητές και δασκάλους κρουστών.
- Για το σκοπό αυτό, μελετώντας το djembe, έχει μεταγράψει σε μουσικό κείμενο (παρτιτούρα) πλήθος κομματιών μεγάλων μουσικών Δασκάλων, από τη δισκογραφία-βιντεογραφία της μουσικής αυτής. Δουλεύοντας συγχρόνως όμως και με το σώμα, την κίνηση, το χορό, το τραγούδι, καταφέρνει να συνδυάσει με μεθοδικότητα, την "Θεωρία της Μουσικής’’ με τους αφρικάνικους παραδοσιακούς τρόπους παιξίματος και εκμάθησης.

Νατάσα Παυλάτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985.
Το 2004 ξεκίνησε κλασικά κρουστά με την Κυριακή Τσακιρίδου και στη συνέχεια στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου και Ωδείο Ακρόπολις με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Βορίση.
Από το Μάιο του 2004 είναι μέλος της Ομάδας κρουστών «ΗΧΟΔΡΑΣΗ» του Νίκου Τουλιάτου με την οποία έχει λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, με κορυφαία στιγμή την τελετή έναρξης & λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Το Μάρτιο του 2008 ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα αφρικάνικων κρουστών με τον Αντώνη Παπαδόπουλο και αφρικάνικου χορού με την Άννα Καραμήτσου στη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών STUDIO SELI KANOU. Από την επόμενη χρονιά συνοδεύει στα κρουστά τα μαθήματα αφρικάνικου χορού και είναι μέλος της ομάδας αφρικάνικου χορού & κρουστών SELI KANOU.
Το Δεκέμβριο του 2009 ταξίδεψε στο Μπαλί, στη Δυτική Αφρική και παρακολούθησε σεμινάρια αφρικάνικων κρουστών με τους Maré Sanogo και Karim Coulibaly και αφρικάνικου χορού με τον Ibrahim Doumbia και ντόπιους δασκάλους.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφρικάνικων κρουστών με τους S.Zekoua, I.Toure, K.Diarra, B.Sanogo και αφρικάνικου χορού με τους N.Claire, S.Zekoua, M.Camara, G.Diby, M.Kourouma.
Από τον Ιούλιο του 2011 για μία εβδομάδα κάθε χρόνο παρακολουθεί σεμινάρια αφρικάνικων κρουστών με τους H.Dembele, S.Camara, P. A.Diarra, T.Guei, A.B.Dembele, M.Ndiaye, κ.ά και αφρικάνικου χορού με τους A.Kouyate, A.Coulibaly, M.Nyakam, F.Camara, S.Dioubate κ.ά στο φεστιβάλ Mama Africa Meeting στην Ιταλία.
Το καλοκαίρι του 2012 συμμετέχει στις συναυλίες του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου με τη Μαρία Φαραντούρη στο Sani Festival, στη Χαλκιδική και στο Ηρώδειο στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Κατάσταση Πολιορκίας».