Τζένη Αργυρίου

Tzeni 05mail
2η εβδομάδα – 3 ώρες / μέρα

Σεμινάριο: Τούμπαλιν: Vice Versa: και αντιστρόφως

Τούμπαλιν είναι ένα βιωματικό σεμινάριο αυτοσχεδιασμού που βασίζεται στην ιδέα της κίνησης και της ακινησίας στο χώρο.
Τούμπαλιν είναι η ιδέα ότι τα πάντα μπορούν να ιδωθούν και με άλλο τρόπο και από την άλλη πλευρά και αντιστρόφως και αντιθέτως. Σαν ιδέα στοχεύει στην ανάπτυξη μίας μεθόδου που εξασκεί την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τα δεδομένα μας, τη θέαση ενός πράγματος αλλά και τη δική μας συμμετοχή σε αυτό από διαφορετικές γωνίες και απόψεις ώστε να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής περισσότερων δρόμων δράσεως.
Η συνειδητοποίηση της κίνησης του σώματος στο χώρο και στο χρόνο είναι ο βασικός στόχος του σεμιναρίου. Πηγές έναρξης αποτελούν η κίνηση της ακινησίας, των σωμάτων, του ήχου και του φωτός, των συναισθημάτων, της φαντασίας, και της συγκίνησης. Θα ερευνήσουμε δημιουργικούς τρόπους μετά-κίνησης μιας ομάδας σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο με συνθήκες που εναλλάσσουν το σύγχρονο και το ασύγχρονο, το ορισμένο και το απρόβλεπτο.
Πώς επηρεάζει ο χώρος την κίνηση μας; Πώς αντιλαμβανόμαστε και επηρεάζουμε το χώρο μέσα από την κίνηση; Ενεργώ με βάση μία ιδέα ή ιδέα επενεργεί σε μένα; Τι σημαίνει ομαδική δουλειά, συν-εργασία και συν-ύπαρξη; Πώς ενεργώ και πως απέχω μέσα σε ένα ομαδικό αυτοσχεδιασμό; Μπορώ να συμμετέχω και να παρατηρώ την ίδια στιγμή;
Με φαντασία και δημιουργικότητα, μέσα από διάφορες ασκήσεις θα εξετάσουμε τα παραπάνω ζητήματα και θα ψάξουμε για διαφορετικές απαντήσεις.
Το Σεμινάριο χωρίζεται σε δύο Μέρη:
Στο Πρώτο Μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν πάνω σε τεχνικές αυτοσχεδιασμού, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές διαδικασίες στιγμιαίας δημιουργίας κίνησης και σύνθεσης και να αναπτύξουν διάφορα εργαλεία και τρόπους λειτουργίας.
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν στη δημιουργία μικρών ενεργειών/δράσεων που επαναλαμβάνονται.
Την τελευταία μέρα του σεμιναρίου θα κινηματογραφήσουμε τα υλικά αυτά σε διαφορετικά σημεία της Σύρου ως μια απόπειρα καταγραφής βίντεο-dance.
Το εργαστήριο χρησιμοποιεί ασκήσεις και αναφορές από τα "View Points" μία τεχνική που αρχικά δημιούργησε η Αμερικανίδα χορογράφος Mary Overlie για χορευτές και στη συνέχεια εξελίχθηκε από την Αμερικάνο Σκηνοθέτη Anne Bogart για ηθοποιούς.

Βιογραφικό

Η Τζένη Αργυρίου (www.tzeniargyriou.com) είναι χορογράφος, performance maker και media artist. Τα τελευταία 10 χρόνια η δουλειά της βασίζεται στο διάλογο μεταξύ παραστατικών τεχνών και new media. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1977. Αποφοίτησε από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Α. Ωνάσης» βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συνεργάστηκε με διεθνείς ομάδες χορού και δημιούργησε τα πρώτα της χορογραφικά έργα. Το 2003 έγινε ιδρυτικό μέλος της ομάδας amorphy.org (www.amorphy.org) στην Αθήνα με στόχο να αποτελεί μία πλατφόρμα συνεργασιών για τη δημιουργία πρωτότυπων παραστάσεων και εγκαταστάσεων υβριδικής φύσης (hybrid). Η δουλειά της έχει υποστηριχθεί από το Stadsdeel Zuid, Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινστιτούτο Γκαίτε, British Council, και παρουσιαστεί στο Virtual Museum/Άμστερνταμ, Φεστιβάλ Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη/Αθήνα, Φεστιβάλ Καλαμάτας, CAMP, PACT Zollverein Essen/Γερμανία, InteractionsLabor Media Lab/Γερμανία, Lugar Comum/Πορτογαλία, Try Angle Μασσαλία/Γαλλία, Fringe Festival N.Y.C κ.α.

Έργα (Επιλογή)
2012 Dr Maybe Darling’s Self Portrait / Βίντεο από την ομώνυμη παράσταση, 3:45
2011 Memorandum Installation / Συμμετοχική Εγκατάσταση
2011 Pleas[e]nter / Συμμετοχική Performance με πολυμέσα (σε συνεργασία με τους Ash Bulayev, Miguel Angel Melgares, Νάνσυ Σταματοπούλου)
2010 Dr. Maybe Darling / Solo Performance με πολυμέσα
2009 Land(Scape) / Performance με πολυμέσα
2008 Lights on You / Χορός - Θέατρο με πολυμέσα
2007 Fwd: See You in Walhalla / Solo Performance με πολυμέσα σε συνεργασία με τις Ζωή Χατζηαντωνίου, και Ιωάννα Τσινιβίδη)
2006 See You in Walhalla / Διαδραστική, ζωντανή τηλεματική performance [3 τοποθεσίες] (σε συνεργασία με τους Ash Bulayev, Ιωάννα Τσινιβίδη και Ζωή Χατζηαντωνίου)
2005-6 i-MAP (Integration of Media Art and Performance) / Πολιτισμός 2000 Ερευνητικό πρότζεκτ - (Δίκτυο Συνεργασία με συνδιοργανωτές: amorphy.org (Αθήνα, Ελλάδα), Πολιτιστικό κέντρο Κηφισιάς (Αθήνα, Ελλάδα), InteraktionsLabor (Gottelborn, Γερμανία), InterSpace (Σόφια, Βουλγαρία), De Waag (Άμστερνταμ, Ολλανδία)
2005 Invisible Cities / Performance με πολυμέσα (σε συνεργασία με τους Ash Bulayev)
2004 Psycho/Cycle a manual for better living / Χορός μέσα σε εγκατάσταση