Κωνσταντίνος Μίχος

mihos
2η εβδομάδα – 3 ώρες / μέρα

Σεμινάριο: Διδάσκεται η χορογραφία;

- Ένα σεμινάριο χορογραφίας είναι άλλο ένα σεμινάριο τεχνικής
- Είναι ένα πεδίο όπου θα συνδυαστούν όλα τα εργαλεία από την ιστορία της χοργραφίας, ξεκινώντας από τις αναλυτικές τεχνικές του Λάμπαν, της Ντόρις Χάμφρευ και του Αλβιν Νικολάις, τις σωματικές τεχνικές συνειδητοποίησης όπως η Ιδεοκίνηση, το Body Mind Centering, τις δραματουργικές λύσεις του Contact improvisation μέχρι τις μεταμοντέρνες στρατηγικές σύνθεσης και την χρήση του λόγου και της αφήγησης.
- Κάθε μάθημα χορογραφίας είναι πρωτίστως μάθημα ενθάρρυνσης
- Κάθε μάθημα χορογραφίας δεν τελειώνει παρά μόνο όταν οι μαθητές έχουν μια τουλάχιστον αυτάρκη εμπειρία δημιουργίας
- Ένα μάθημα χορογραφίας μπορεί να ξεκινήσει από το πιο μικρό γεγονός, π.χ. με τους μαθητές απλά να κοιτούν το χέρι τους, να το παρατηρούν σαν φυσικό γεγονός, σαν σκελετική - μυϊκή - αισθητηριακή δομή, να παρατηρούν τις κινητικές δυνατότητες του, να συνειδητοποιούν την αίσθηση της κίνησης του, να επεξεργάζονται την κίνηση του σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, να το τοποθετούν σε διαφορετικό φόντο, να το αφήνουν να παίρνει χειρονομίες από την καθημερινότητα ή να δημιουργεί άγνωστες καινούργιες, μπορούν να το οργανώνουν στον χρόνο με επαναλήψεις-διαφορετικές ταχύτητες και δυναμικές, να το οργανώνουν αντιστρέφοντας την κίνηση του η μεταφέροντας την σε άλλα επίπεδα η μέρη του σώματος, να κάνουν αναφορές σε έργα τέχνης η σε γεγονότα από την ιστορία η την καθημερινότητα, να το συνδυάσουν με λόγο αποδομώντας τον η δημιουργώντας αφηγήσεις, να το φέρουν σε επαφή με ένα άλλο σώμα. Όμως κυρίως ένα μάθημα χορογραφίας απαντάει όχι μόνο στο ερώτημα «τι να χορέψω;» και «πώς;» αλλά στο πολύ ουσιαστικό «γιατί να χορέψω;» Τότε αυτό το χέρι μπορεί να γίνει τρομερό, όλοι φοβούνται τους ανθρώπους που κοιτούν απλά το χέρι τους αλλά και είναι αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουν.


Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Μίχος σπούδασε χορό (Κρατική Σχολή Χορού) και κινηματογράφο. Συνέχισε σπουδές Αυτοσχεδιασμού, Χορογραφίας, Body Mind Centering με υποτροφίες από τα ιδρύματα Ωνάση (Νέα Υόρκη) και Fulbright (Σαν Φραντσίσκο), κοντά σε χορογράφους που ανήκουν σε όλο το φάσμα του Σύγχρονου χορού από τον Μερς Κάννινγκχαμ και Άλβιν Νικολάις, έως την Σάρα Ράντνερ, Τουάϋλα Θαρπ, Τρίσα Μπράουν, Σιμόν Φόρτι, Μέρεντιθ Μονκ.
Το 1988 ίδρυσε την Ομάδα Χορού Λάθος Κίνηση με την οποία έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής, Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας, Δημήτρια), αλλά και στο Εξωτερικό (εκπρόσωπος Ελλάδος στην 8η Μπιενάλε χωρών της Μεσογείου, Μασσαλία 1990, Γερμανία, Σουηδία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ρουμανία).
Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Χορογραφίας 2000 για την παραγωγή του «Άδειος Άντρας», και το Α΄ Βραβείο διαγωνισμού Νέων Χορογράφων Δήμου Αθηναίων.
Έχει διδάξει στην Κρατική Σχολή Χορού, στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αριστοτέλειο, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο του Γέρακα και έχει παραδώσει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.