Παναγιώτης Πετρογιάννης

pan
1η εβδομάδα (Σ/Κ) – 2 ώρες / μέρα

Σεμινάριο: Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΩΣ ΑΘΛΗΤΗΣ – Σεμινάριο για το σώμα του Χορευτή και τη σχέση Άσκησης και Χορού.

Το σώμα αποτελεί για τον χορευτή το μέσο για να εκφραστεί. Η καθημερινή και εντατική ενεργοποίηση αλλά και καταπόνησή του, θυμίζει σώμα αθλητή. Δυστυχώς, τόσο η έρευνα όσο και η εμπειρία δείχνουν ότι οι χορευτές παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών ανάμεσα σε όσους ασχολούνται συστηματικά με το σώμα τους και αυτό θέτει εύλογα ερωτήματα όπως:

- Αρκεί ο χορός από μόνος του (the dance only training system) να απαντήσει στις υψηλές
σωματικές απαιτήσεις που ο ίδιος θέτει στους χορευτές;
- Πώς μπορεί ο χορευτής να προλάβει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις τραυματισμών;
- Ποιος ο ρόλος των Μυϊκών Ανισορροπιών στη δημιουργία τραυματισμών, και ιδίως των
τραυματισμών της μέσης;
- Πώς η ευκαμψία, η δύναμη και η αντοχή μπορούν να αυξηθούν και να βελτιώσουν την
ποιότητα της κίνησης;
- Πώς θα μπορούσε ο χορευτής να βρεθεί στην καλύτερή του σωματική κατάσταση σε μια
απαιτητική συνθήκη όπως αυτή της παράστασης;
- Πώς το σώμα του άλλου μπορεί χρησιμοποιηθεί ως μέσο γύμνασης (συνασκήσεις) και
διάτασης ( PNF- Ασκήσεις Ιδιοδεκτικής Διευκόλυνσης);

Στο σεμινάριο "Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΩΣ ΑΘΛΗΤΗΣ", θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά με τη βοήθεια της ανάλυσης επιστημών όπως η ανατομία, η εμβιομηχανική, η εργοφυσιολογία και η τραυματολογία σε μία προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης της σχέσης του χορευτή με το σώμα του.

Βιογραφικό

O Παναγιώτης Πετρογιάννης ασχολείται με τον αθλητισμό από την παιδική ηλικία και είχε τη χαρά διακρίσεων σε μαθητικούς και διασυλλογικούς αγώνες. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ με ειδίκευση στην Καλαθοσφαίριση, στην Ειδική (Προσαρμοσμένη) Φυσική Αγωγή και στην αποκατάσταση των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master in Science) στο University of Bristol (department of health, exercise and sports science), στους τομείς της Αγωγής Υγείας, της διατροφής και της αποκατάστασης τραυματισμών. Εργάστηκε ερευνητικά στην Αγωγή Υγείας ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρακολούθησε για τέσσερα χρόνια μαθήματα φιλοσοφίας και πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Έχει εργαστεί σε γυμναστήρια, αθλητικούς συλλόγους και παραδίδει σεμινάρια σε σχολές χορού. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων ορθοσωμικής-λειτουργικής γυμναστικής μυοσκελετικών παθήσεων και επιμελείται τον χώρο άσκησης «Συνάσκηση».