Κοσμάς Κοσμόπουλος

KOSMAS KOSMOPOULOS


1η εβδομάδα – 3 ώρες / μέρα

Σεμινάριο: Περφόρμανς πάνω σε: σκηνική σύνθεση/ αυτοσχεδιασμό/ βίντεο/ θέατρο/ χορό/ μουσική

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα με σκηνική εμπειρία και εξάσκηση (χορός, θέατρο, μουσική). Σ’ αυτό το εντατικό σεμινάριο θα επικεντρωθούμε στο θέμα της επόμενης περφόρμανς, της ομάδας Λούνα Παρκ, με τίτλο «Περίοδος Προσαρμογής». To κύριο θέμα της έρευνας στο «Περίοδος Προσαρμογής», αφορά την ίδια τη διαδικασία της προσαρμογής, τόσο σε πνευματικό όσο και σε κινητικό επίπεδο. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, η οποία φαίνεται να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τους σύγχρονους ανθρώπους (ταχύτητα/ευελιξία στον εργασιακό χώρο και στις διαπροσωπικές σχέσεις). Βρισκόμαστε συνεχώς σε μια διαδικασία προσαρμογής λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της ίδιας της εγωιστικής προσπάθειας των ανθρώπων, για οικονομική επιτυχία και κοινωνική αναγνώριση. Κεντρικό πυρήνα της έρευνας αποτελεί επίσης η διαμόρφωση της προσωπικής μας αντίληψης σε συνάρτηση με το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, στο οποίο ζούμε. Τα θέματα τα οποία εξετάζονται είναι: κατά πόσο παραγκωνίζονται οι πραγματικές αξίες της ανθρώπινης ζωής; Πού τελειώνει η αυθεντικότητα και πού αρχίζει η συνειδητή διαμόρφωση της εικόνας του εαυτού μας;
Το μάθημα θα ξεκινά με ένα απλό ζέσταμα, θα βασίζεται κυρίως στις αρχές της τεχνικής Release, ενώ θα συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις της τεχνικής Αlexander και Yoga. Για να επικεντρώσουμε και να διοχετεύσουμε ενέργεια στο σώμα, τα μαθήματα ξεκινούν στο πάτωμα με ενσυνείδητη αναπνοή και αργό τέντωμα. Ακολουθούν απλές θέσεις που επιτρέπουν στον περφόρμερ να αντιληφθεί τα όρια του βάρους που δίνονται μέσα από το σώμα. Μέσα απ’ αυτό το σύστημα καλείται να ανακαλύψει μια σωστά ζυγισμένη και λιγότερο στατική ισορροπία. Συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις που ξεδιπλώνονται απ’ αυτούς θα ποικίλλουν και θα γίνονται πιο δυναμικές μέσα από καθορισμένες ασκήσεις, οι οποίες στο τέλος θα βρίσκουν σαφείς ρυθμικούς τονισμούς.

Τα μαθήματα θα γίνονται σε διασκεδαστικό/ πειραματικό κλίμα όπου ενθαρρύνεται η έκφραση της προσωπικής ερμηνείας. Μέσα από αυτήν την έρευνα θα βελτιώσουμε με την κίνηση τη σχέση μας με το χώρο και με τους άλλους. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να εκφραστούμε, να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις μας και να εξερευνήσουμε τα αισθήματά μας.

Δουλεύοντας τόσο μεμονωμένα όσο και στα πλαίσια μικρών ομάδων, σε κάθε συνάντηση θα συνθέτουμε διάφορες εικόνες, είτε κατόπιν γρήγορου και αυθόρμητου αυτοσχεδιασμού, είτε κατόπιν προσεγμένου σχεδιασμού και προσεκτικής μελέτης. Το πλαίσιο της δημιουργικής εργασίας θα ποικίλλει θεματικά: από εντελώς ανοιχτό ως σφικτά δομημένο, με συγκεκριμένη εστίαση ή με σφαιρικό θέμα. Θα παραπέμπουμε συνεχώς στα εξής ερωτήματα: Ποιες είναι οι ευδιάκριτες συνιστώσες μιας σκηνικής εικόνας; Ποιες από αυτές είναι κεντρικές και ποιες δρουν με έναν πιο συμπληρωματικό τρόπο; Πού βρίσκονται τα σύνορα μιας εικόνας: πότε αρχίζει, πότε τελειώνει; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ μιας εικόνας και μιας μεγαλύτερης σκηνικής ακολουθίας; Δουλεύοντας με τα στοιχεία σώμα/ φιγούρα, κίνηση/ δράση, φωνή/ γλώσσα, ήχος/ μουσική, σκηνογραφία/ ατμόσφαιρα, θα αποκτήσουμε μια πιο επαρκή και ακριβή γνώση για το πώς επηρεάζουν το ένα το άλλο και με ποιους τρόπους αλληλεπιδρούν.


Βιογραφικό

Ο Κοσμάς Κοσμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Σπούδασε γερμανική φιλολογία, ιστορία της τέχνης, θεατρολογία, εφαρμογές βίντεο και πολυμέσων στο Βερολίνο (με υποτροφία της πολιτιστικής υπηρεσίας του Βερολίνου), χορό και χορογραφία στις Βρυξέλλες (απόφοιτος 1ης γενιάς του P.A.R.T.S., της σχολής της Anne Teresa de Keersmaeker στο Βέλγιο, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και διοίκηση πολιτιστικών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία (MΑS).
Είναι ιδρυτικό μέλος των ομάδων παραστατικών τεχνών ALKYONIS (1998 – 2002) στις Βρυξέλλες και Λούνα Παρκ στην Αθήνα (2002). Χορογραφικές του δουλειές έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Kunstencentrum Vooruit (Γάνδη/ Βέλγιο), Tanzhaus (Ζυρίχη), Berner Tanztage (Βέρνη), Tanzfabrik (Βερολίνο), Tanzhaus NRW (Ντίσελντορφ), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Treffpunkt Rotebühlplatz (Στουτγάρδη), Centro Cultural de Belém (Λισσαβόνα) και Théatre de La Bastille (Παρίσι). Χορευτικές ταινίες του έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο ATTAKKALARI Centre for Movement Arts (Bangalore/ Ινδία), Argos (Βρυξέλλες), Art Fair 2005 (Tuyap Center/ Κωνσταντινούπολη), Luksuz Produkcija (Σλοβενία), 6.Edition Fábrica De Movimentos (Πορτογαλία), 4.International Dance Film Festival Japan (Γιοκοχάμα), Montage Video Dance Festival (Γιοχάνεσμπουργκ), Screendance Basel Festival (Ελβετία), 6.VideoDance (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), 1.Athens Video Art Festival (Αθήνα) και Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Αθήνα).

Ο Κοσμάς διδάσκει χορό, αυτοσχεδιασμό και χορογραφία από το 1997 στην Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου και Άννας Πέτροβα στην Αθήνα. Είναι επηρεασμένος από διάφορες τεχνικές όπως Release, Physical Theatre, Butoh, Alexander Technique, Yoga, Street Dance, Kickboxing κ.ά. Τον ενδιαφέρει η διαδραστικότητα στις παραστατικές τέχνες, που έγκειται στα σύνορα μεταξύ υποκριτικής, χορευτικής ή μουσικής έκφρασης σε συνδυασμό με μορφές έκφρασης από το χώρο των εικαστικών τεχνών και αναζητεί την εκτενή συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.